PSD propune ca CCR să fie scoasă din circuitul aprobării candidaturilor la prezidențiale

Publicat: 10 oct. 2024, 07:32, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ , ? cititori
PSD propune ca CCR să fie scoasă din circuitul aprobării candidaturilor la prezidențiale

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunțat că a depus miercuri la Parlament un proiect de lege care vizează modificarea legii pentru alegerea preşedintelui României şi a legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, pentru ca aceasta să nu se mai pronunțe asupra contestațiile depuse împotriva candidaților la alegerile prezidențiale.

Robert Cazanciuc a depus la Camera Deputaților, o inițiativă pentru modificarea Legii 370/2004 pentru alegerea Președintelui României și a Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale (CCR). Senatorul subliniază că inițiativa are scopul de a actualiza aceste legi, adoptate în urmă cu mai bine de două decenii, pentru a reflecta cerințele societății românești moderne și valorile europene pe care România le-a asumat ca stat membru al Uniunii Europene.

“Cu toate că #CCR are atribuțiile unei instanțe de drept comun, în care părțile ar trebui să aibă garanțiile unui proces echitabil, în primul rând a dreptului la apărare, judecarea de către plenul Curții a contestațiilor referitoare la candidaturi se face în procedura uzuală a unei instanțe constituționale, fără prezența părților, ceea ce poate fi apreciat ca o încălcare a garanțiilor conferite de art. 21 din Constituție și art. 6 din Convenția europeană a drepturilor omului.

Această modificare are și rolul de a păstra activitatea CCR în vârful ierarhiei instituționale a statului român, ținând cont de poziția acestei instanțe supreme în arhitectura administrativă a României, de a veghea la respectarea procedurii pentru alegerea președintelui țării, care nu înseamnă a desfășura o activitate jurisdicțională cu caracter tehnic, ci semnifică abilitarea dată de Constituție de a verifica modul în care organismele implicate în procedura electorală au respectat dispozițiile constituționale și legale în materie”, a transmis Robert Cazanciuc.