Live Text: Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, acuzat de DNA de luare de mită.Ce avere declarată are

Publicat: 10 oct. 2024, 09:37, de Mariana Olteanu, în Justitie , ? cititori
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, acuzat de DNA de luare de mită.Ce avere declarată are
Inquam Photos / Malina Norocea
16:01, 10 Oct. 2024

Nelu Tătaru a primit bani și alimente de la 45 de pacienți

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și în prezent deputat în Parlamentul României, se confruntă cu acuzații grave de corupție. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Iași au inițiat o anchetă împotriva sa, acuzându-l de luare de mită în formă continuată, cu un total de 57 de acte materiale.

Tătaru, care este și medic specialist în cadrul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși, este suspectat că ar fi primit bani și bunuri în schimbul serviciilor medicale oferite pacienților.

Investigațiile procurorilor au scos la iveală faptul că între 3 aprilie și 12 iulie 2024, Nelu Tătaru ar fi acceptat mită în sume cuprinse între 100 și 500 de lei de la 45 de pacienți sau de la rudele acestora. Mita nu s-a limitat doar la bani, ci a inclus și bunuri alimentare precum ouă și găini. Aceste plăți ar fi fost oferite în schimbul consulturilor, intervențiilor chirurgicale sau eliberării de rețete medicale, toate parte din activitatea sa zilnică de medic.

12:21, 10 Oct. 2024

Nelu Tătaru susține că este nevinovat

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, susține că este nevinovat după ce a fost adus la DNA, fiind acuzat de luare de mită. El a declarat că nu a cerut bani și nu a condiționat tratamentele pacienților, adăugând că nu a văzut probe video care să-l incrimineze și că nu înțelege de unde au apărut aceste acuzații.

„Nu știu de unde au apărut acuzațiile. Mi-am făcut doar meseria de medic”, a spus Tătaru.

11:51, 10 Oct. 2024

PNL a decis: Nelu Tătaru schimbat de la șefia PNL Vaslui și scos de pe lista partidului la alegerile parlamentare

PNL a luat o decizie în cazul lui Nelu Tătaru. Fostul ministrul al Sănătății a fost schimbat de la șefia PNL Vaslui și a fost scos de pe lista partidului la alegerile parlamentare. Informația a fost confirmată de Nicolae Ciucă, care a declarat că interimatul la filiala Vaslui va fi asigurat de Varujan Vogsnanian.

”Nelu Tătaru a fost eliberat din funcția de președinte de filială la propunerea mea. La nivelul grupului se vor lua măsuri pentru a vacanta poziția de președinte al Comisiei de Sănătate. Va asigura interimatul la filiala Vaslui domnul Varujan Vogsnanian. Nu are cum să mai rămână candidat domnul Tătaru”, a spus liderul PNL Nicolae Ciucă.

10:26, 10 Oct. 2024

Ce avere declarată are Nelu Tătaru

Se pare că Nelu Tătaru deține două apartamente în suprafață de 97, respectiv 83 de metri pătrați, cumpărate la Iași în anii 2017 și 2018. Potrivit declarației sale de avere, acesta deși nu are mașini sau alte bunuri, deține conturi de peste 1.1 milioane lei, adică aproape 225.000 de euro.

De asemenea, el a declarat un împrumut de 150.000 de lei, acordat în nume personal, firmei SC Crataegus. Crataegus Farma este o farmacie din Huși care este deținută din 2022 de Rodica Tătaru, soția fostului ministru al Sănătății.

Are un credit de 578.000 de lei, contractat în 2017, scadent în 2025. La capitolul venituri, sunt trecute 141.636 de lei din indemnizația de deputat și 18.437 lei de la Spitalul Municipal unde este chirurg.

Nelu Tătaru a mai câștigat 44.400 de lei din închirierea unui apartament.

10:21, 10 Oct. 2024

Alina Gorghiu reacționează

”Am vazut sursele, în momentul în care vom vedea o comunicare oficială de la instituţiile statului, atunci vorm putea comenta”, a fost răspunsul lui Gorghiu la solicitarea jurnaliştilor de a comenta acuzaţiile de luare de mită aduse lui Tătaru.

10:02, 10 Oct. 2024

Ciucă, prima reacție după ancheta DNA în cazul Nelu Tătaru

Nicolae Ciucă a oferit prima reacție după ancheta DNA care-l vizează pe Nelu Iordache.Președintele PNL a declarat joi că în şedinţa Biroului Politic Naţional se va discuta despre situaţia fostului ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru, iar ulterior vor fi anunţate măsurile.

În BPN se va propune retragerea lui Tătaru din toate funcțiile politice și din calitatea de candidat PNL Vaslui la alegerile parlamentare, potrivit surselor noastre.

Ca de fiecare dată PNL va respecta prevederile statutului şi va lua măsuri în consecinţă. Avem şedinţa BPN acum şi vom anunţa măsurile imediat după ce se termină„, a spus Ciucă înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, care are loc la Parlament, conform Agerpres.

Întrebat dacă îi va recomanda lui Nelu Tătaru să se retragă, el a răspuns: „Vom lua măsuri în BPN, acum”.

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, se află în centrul unui scandal de proporții, fiind cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită. În această dimineață, acesta a fost ridicat de procurori și dus la audieri la sediul DNA din Iași, unde va trebui să răspundă acuzațiilor care îl vizează.

Conform informațiilor preliminare, ancheta a scos la iveală o rețea complexă de corupție, având ca obiect peste 100 de acte materiale legate de acuzația de mită. Sursele spun că Tătaru ar fi acceptat șpagă de la pacienți, ceea ce ar putea să aibă consecințe grave atât pentru cariera sa politică, cât și pentru imaginea sa publică.

Nelu Tătaru, în vârstă de 52 de ani, a ocupat funcția de ministru al Sănătății în perioada critică a pandemiei, între 26 martie și 23 decembrie 2020. În prezent, el este liderul PNL Vaslui și cap de listă pentru alegerile parlamentare din decembrie, unde aspiră la un loc în Camera Deputaților.

„La alegerile parlamentare ne dorim să menţinem cel puţin scorul obţinut la locale. Ştim că niciun scrutin nu seamănă cu altul. De exemplu, în anul 2020 la locale am obţinut 35,5%, iar în decurs de câteva luni am ajuns la un rezultat de 21,7% la alegerile generale. Ne vom mobiliza astfel încât să obţinem un rezultat bun”, spunea Tătaru la începutul lunii septembrie, citat de Agerpres.