FT: Invazia Israelului în Liban nu se va încheia înainte de alegerile prezidențiale din SUA

Publicat: 10 oct. 2024, 11:20, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
FT: Invazia Israelului în Liban nu se va încheia înainte de alegerile prezidențiale din SUA

Potrivit ziarului Financial Times, schimbarea retoricii conducerii israeliene și amploarea evacuării populației ridică îndoieli tot mai mari în Occident cu privire la finalizarea iminentă a operațiunii israeliene în Liban.

Este puțin probabil ca operațiunea militară în extindere a Israelului în Liban să se încheie înainte de alegerile prezidențiale din SUA, programate pentru 5 noiembrie, scrie Financial Times (FT), citând oficiali occidentali.

„Acum două săptămâni, israelienii vorbeau despre o invazie terestră limitată timp de câteva săptămâni, dar acele două săptămâni par să se întindă”, a spus unul dintre ei. Situația actuală „nu inspiră optimism că Israelul se va opri înainte de alegerile din SUA”, a spus oficialul.

„Vrem ca ei (israelienii) să se oprească și să fie de acord cu un plan politic care a fost deja convenit în general, dar se pare că, după ce au obținut succes militar, vor continua”, a adăugat el.

Publicația notează că schimbarea retoricii conducerii politice israeliene și amploarea evacuării populației din zonele de frontieră ridică îndoieli tot mai mari în Occident cu privire la finalizarea iminentă a operațiunii israeliene.

Casa Albă promite că va face ca operațiunea din Liban să nu devină „o altă Gaza”

Pe de altă parte, Statele Unite au spus că nu vor permite Israelului să provoace distrugeri pe scară largă în Liban precum a făcut-o în Fâșia Gaza. Această declarație a fost făcută la o conferință de presă de către secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre.

„Nu putem și nu vom permite ca Libanul să se transforme în Gaza, într-o altă Gaza. Nu este ceea ce vrem să vedem”, a spus ea.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Casei Albe, evenimentele din enclava palestiniană și din Liban confirmă necesitatea de a acționa rapid „pentru a pune capăt conflictului și a crea baza pentru pace și stabilitate durabilă în regiune”. Statele Unite, potrivit lui Jean-Pierre, se străduiesc să lanseze un „proces de încetare a focului” care „va crea spațiu pentru discutarea unui acord diplomatic”.

Pe 23 septembrie, armata israeliană a lansat Operațiunea Săgețile Nordului împotriva Hezbollah, în timpul căreia a efectuat lovituri aeriene masive împotriva țintelor militare de pe teritoriul libanez. Pe 30 septembrie, a anunțat începerea unei operațiuni terestre la scară limitată în zonele de frontieră din sudul Libanului.