Israelul nu a obținut încă un succes în operațiunea la sol din sudul Libanului

Publicat: 10 oct. 2024, 15:01, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Israelul nu a obținut încă un succes în operațiunea la sol din sudul Libanului

Generalul libanez Naji Malaib explică faptul că trupele israeliene nu au reușit să treacă prin prima linie de apărare a forțelor de rezistență într-o săptămână și au schimbat zona de atac.

Israelul și-a extins zona de luptă în zonele de graniță cu Liban, concentrând atacurile armatei sale asupra sectorului de vest, din partea de sud a țării, care coboară până la mare, a declarat pentru agenția rusă de știri TASS, generalul libanez Naji Malaib, care este considerat un expert de seamă în problemele militare-strategice din Orientul Mijlociu.

Israelul a schimbat direcția de atac

Comandamentul israelian a ales zonele deluroase din Al-Labbouna și Al-Nakura ca un nou teatru de operații, la o săptămână după începerea operațiunii la sol”, a spus sursa „Anterior, raidurile de comando israeliene au fost efectuate în est și sectoarele centrale ale sudului Libanului.”

Potrivit acestuia, și contrar previziunilor analiștilor cu privire la capacitatea trupelor israeliene de a sparge prima linie de apărare a forțelor de rezistență într-o săptămână, aceștia nu au reușit să facă acest lucru. „Israelul nu a obținut încă un avantaj strategic, după ce a întâmpinat rezistența luptătorilor miliției șiite Hezbollah la punctele de frontieră din Kafr Kila și El-Edeisa”, a subliniat generalul. „O pătrundere limitată a fost înregistrată la periferia orașului Blida, în Marun al-Ras și Yarun.”

După cum a explicat expertul, armata israeliană încearcă acum să captureze dealurile și înălțimile de pe care s-a tras în așezările din nord și să împiedice întoarcerea unităților de rezistență acolo.

„Luptătorii Hezbollah de la punctele de tragere situate acolo au atacat pozițiile israeliene. Ei au echipamente mecanizate mobile dotate cu rachete ghidate și pentru o lungă perioadă de timp, au reușit să controleze întregul teren plat de sus”, a spus el. „De exemplu, Kafr Qila este situat pe un deal deasupra orașul Metula din Galileea Superioară, de acolo, luptătorii din rezistență au monitorizat mișcările israeliene pe tot parcursul războiului.”

O invazie în sud-vestul Libanului nu va fi mai ușoară

Potrivit lui Malaib, o invazie a sectorului vestic din sudul Libanului nu va fi mai ușoară decât invazia în sectoarele estice sau centrale, având în vedere fortificațiile create acolo și terenul, care permite forțelor de apărare să manevreze neobservate. Potrivit acestuia, această concluzie este confirmată de filmările cu incendierea unor echipamente militare israeliene în zona Al-Labboun, filmări care au apărut pe conturile de rețelele de socializare apropiate Hezbollah.

Anterior, aripa armată a organizației șiite Hezbollah a declarat că unitățile de rezistență „s-au opus ferm încercărilor unităților armatei israeliene de elită de a avansa în zonele de graniță din sudul Libanului”.

Comunicatul formației a precizat că de la începutul operațiunii terestre a Israelului la 1 octombrie, luptătorii săi au ucis cel puțin 35 de soldați și ofițeri israelieni în timpul ciocnirilor și au rănit încă aproximativ 200. Potrivit comandamentului israelian, citat de postul de televiziune Al Hadath , pierderile s-au ridicat la 11 militari uciși și 168 de răniți.