Lacrimile unui sportiv de legendă: Rafael Nadal și-a anunțat retragerea oficială din tenis

Publicat: 10 oct. 2024, 13:46, de Andrei Ceausescu, în SPORT , ? cititori
Lacrimile unui sportiv de legendă: Rafael Nadal și-a anunțat retragerea oficială din tenis

Rafael Nadal, unul dintre cei mai mari jucători de tenis din toate timpurile și de 22 de ori campion de Grand Slam, a anunțat oficial că se va retrage din tenis la finalul acestui sezon. Jucătorul spaniol, în vârstă de 38 de ani, a luat această decizie după ce accidentările l-au afectat serios în ultimii ani, limitându-i prezențele pe teren.

Ultima apariție a lui Nadal va avea loc la turneul final al Cupei Davis din noiembrie, unde va juca pentru Spania la Malaga, marcând un sfârșit simbolic al carierei sale impresionante. „Este o decizie dificilă. Mi-a luat foarte mult timp să o iau, dar în această viață totul are un început și un sfârșit. Acesta este momentul potrivit pentru a pune capăt unei cariere lungi și de succes, mai bună decât mi-aș fi putut imagina vreodată,” a declarat Nadal într-un mesaj emoționant.

Nadal a câștigat un total de 92 de turnee la simplu, însă este cunoscut mai ales pentru recordul său de 14 titluri la Roland Garros, o performanță neegalată în istoria sportului. Cu 36 de victorii în turneele Masters și patru trofee US Open, Nadal a devenit o legendă în sportul alb. Printre trofeele sale se numără și medaliile olimpice de aur obținute la simplu în 2008, la Beijing, și la dublu în 2016, la Rio de Janeiro.

Un moment plin de emoții

În mesajul său video, în care a vorbit cu lacrimi în ochi, Nadal a mulțumit familiei sale, echipei și rivalilor din circuit. „Familia este totul pentru mine. Mama mea a făcut toate sacrificiile necesare, iar soția mea, Mery, a fost partenera mea perfectă de călătorie. Întoarcerea acasă și văzând cum crește fiul meu m-a menținut viu și mi-a dat energia necesară pentru a continua.” Nadal este căsătorit cu Maria Francisca Perello și împreună au un băiat de 2 ani.

De asemenea, Nadal a vorbit despre unchiul său, Toni Nadal, cel care l-a inspirat să înceapă tenisul și l-a ghidat pe tot parcursul carierei sale: „Unchiul meu este motivul pentru care am început să joc tenis. Datorită lui am reușit să depășesc situațiile dificile.”

O carieră de excepție, cu un singur minus

În cei 23 de ani de carieră, Nadal a acumulat 1080 de victorii și 227 de înfrângeri, dar un singur trofeu major i-a lipsit – titlul de la Turneul Campionilor. Deși a fost finalist în 2010 și 2013, Nadal nu a reușit să cucerească acest titlu de final de an, singurul care îi lipsește dintr-un palmares aproape perfect.

Ultimul meci de simplu jucat de Rafael Nadal a fost împotriva marelui său rival, Novak Djokovic, în cadrul Jocurilor Olimpice. A pierdut acea partidă cu 1-6, 4-6, dar moștenirea sa rămâne intactă, fiind considerat de mulți drept cel mai mare jucător pe zgură din istorie.

O plecare de pe scenă cu capul sus

Chiar dacă accidentările au marcat finalul carierei sale, Rafael Nadal va rămâne în amintirea fanilor drept unul dintre cei mai pasionați și determinați jucători din tenis. Ultimul său turneu, la Cupa Davis, este o revenire la rădăcini, amintindu-și cu nostalgie cum a trăit prima sa mare victorie cu Spania în finala de la Sevilla din 2004. „Sunt foarte încântat că ultimul meu turneu va fi Cupa Davis, acolo unde voi reprezenta țara mea.”