Pelerinaj de coșmar pentru 11 români. De pe muntele Athos direct la spital după ce au gustat din „leguma diavolului”

Publicat: 10 oct. 2024, 15:14, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Pelerinaj de coșmar pentru 11 români. De pe muntele Athos direct la spital după ce au gustat din „leguma diavolului”

Un incident grav a avut loc pe Muntele Athos, unde un grup de 11 pelerini români au ajuns la spital după ce au consumat ciuperci otrăvitoare, cunoscute și sub denumirea de „leguma diavolului. Incidentul a avut loc în timpul unui pelerinaj la Mănăstirea Sfânta Ana, un loc popular printre vizitatorii din comunitatea ortodoxă.

Pelerinii au cules ciupercile din pădure și, din nefericire, nu au fost capabili să deosebească speciile comestibile de cele otrăvitoare. După câteva ore de la consumarea ciupercilor, toți membrii grupului au început să prezinte simptome severe de toxiinfecție alimentară și au fost transportați de urgență la un spital din apropierea localității Salonic.

Din fericire, starea de sănătate a pelerinilor este stabilă, iar niciunul dintre aceștia nu se află în pericol de moarte. Ei vor rămâne sub supraveghere medicală pentru a primi îngrijirile necesare. Autoritățile locale, inclusiv poliția, au demarat o anchetă pentru a clarifica circumstanțele incidentului și au aflat că grupul fusese cazat la Mănăstirea Sfânta Ana înainte de expediția montană, potrivit Antena 3. 

Specialiștii în mycologie avertizează că, deși unele ciuperci sunt comestibile, este esențial ca cei care le culeg să aibă cunoștințe solide pentru a le distinge de cele otrăvitoare, având în vedere că acestea pot fi extrem de asemănătoare. Muntele Athos, o destinație sacra pentru pelerinii ortodocși, menține reguli stricte de acces, interzicând femeilor să pătrundă în comunitatea monahală de peste 1.000 de ani.