Se lansează Programul „Energie Verde“! 4 miliarde de lei pentru „orașele inteligente“ și Termoficări

Publicat: 10 oct. 2024, 20:04, de Marian Apipie, în Energie , ? cititori
Se lansează Programul „Energie Verde“! 4 miliarde de lei pentru „orașele inteligente“ și Termoficări
Se lansează Programul „Energie Verde“! 4 miliarde de lei pentru „orașele inteligente“ și Termoficări

Ministerul Energiei propune un nou program multianual de investiții pentru orașe verzi și sistemele centralizate de termoficare, cu un buget total de 4 miliarde de lei. Programul Național de Investiții „Energie Verde“ 2024 – 2030 are două componente. De sprijin financiar vor beneficia UAT-urile și operatorii și producătorii de energie termică. Proiectul este în consultare publică.

Se lansează Programul „Energie Verde“ 2024 – 2030, un program nou multianual propus de Ministerul Energiei pentru sprijinirea autorităților locale. Bugetul este de 4 miliarde de lei. „Autoritățile locale din România au nevoie de surse de finanțare consistente pentru a asigura energie sigură, accesibilă și verde pentru cetățeni și pentru creșterea calității vieții în comunitățile lor“, a anunțat pe Facebook, Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Instituțiile publice și producătorii de energie termică vor putea finanța proiecte de energie verde

Astfel, Ministerul Energiei a lansat, în consultare publică, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea Programului național de investiții „Energie verde”, un program ambițios ce are ca scop sprijinirea unităților administrativ-teritoriale (UAT) și a operatorilor și producătorilor de energie termică din Sistemele de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET).

„Autoritățile locale din România au nevoie de surse de finanțare consistente pentru a asigura energie sigură, accesibilă și verde pentru cetățeni și pentru creșterea calității vieții în comunitățile lor. Nu ne putem limita doar la fondurile europene, de aceea venim în completare cu un program multianual prin care instituțiile publice și producătorii de energie termică vor putea finanța proiecte de energie verde, eficiență energetică și construire, modernizare și dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din orașele țării. Programul este corelat cu alte surse de finanțate disponibile autorităților locale, respectând principiul complementarității“, a transmis Sebastian Burduja.

„România se dezvoltă ca lider în tranziția energetică, iar rolul nostru trebuie să fie acela de a stimula, prin toate mijloacele administrative posibile, rolul orașelor în acest proces. În premieră pentru ministerul nostru, programul va fi finanțat din emisiunile de obligațiuni verzi ale Ministerului de Finanțe. Lucrăm cu ministrul Marcel Boloș și echipa de la Ministerul Finanțelor pentru un nou instrument dedicat dezvoltării urbane a României“, a mai spus ministrul Energiei.

Se lansează Programul „Energie Verde“. Proiectul este structurat pe două componente majore

Potrivit Ministerului Energiei, proiectul este structurat pe două componente majore:

Componenta A, cu o valoare de 1,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor selectate în cadrul programului european „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030” și în cadrul misiunii asociate (mirror mission). Această componentă finanțează măsurile de energie verde și eficiență energetică aprobate deja de Comisia Europeană în planurile de acțiune climatică ale orașelor selectate, care și-au asumat obiectivul ambițios de a deveni neutre din punct de vedere climatic în următorii 6 ani.

Componenta B, cu o valoare de 2,5 miliarde de lei, este dedicată UAT-urilor și sistemelor centralizate de termoficare (SACET-urilor) din România și vizează finanțarea măsurilor de construire, modernizare și dezvoltare a sistemelor de încălzire-răcire din orașele țării.

Programul „Energie verde“ reprezintă un pas important în tranziția României către un sistem energetic sigur, cu prețuri accesibile și cât mai verde — în această ordine de priorități, susține Ministerul Energiei, care invită toate părțile interesate să contribuie la îmbunătățirea programului prin participarea la procesul de consultare publică, mulțumind pentru sprijin și colaborare Ministerului Finanțelor și Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și: Sebastian Burduja vine în sprijinul consumatorilor vulnerabili: Protejăm toți românii care nu-și pot plăti facturile