Fosta șefă a Casei Unirea, arestată preventiv în dosarul DNA. Mariana Cotoi a fost reținută pentru abuz în serviciu

Publicat: 10 oct. 2024, 20:19, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Fosta șefă a Casei Unirea, arestată preventiv în dosarul DNA. Mariana Cotoi a fost reținută pentru abuz în serviciu

Tribunalul București a aprobat cererea de arestare preventivă pentru 30 de zile a fostului director general al Casei Unirea SA, Mariana Cotoi, aceasta fiind reținută anterior sub acuzația de abuz în serviciu în formă continuată. Conform anchetatorilor, prejudiciul produs în acest caz depășește 45 de milioane de lei.

De asemenea, alți doi administratori de firme implicate în dosar au fost și ei arestați preventiv, însă decizia instanței poate fi contestată.

Mariana Cotoi, reținută

Procurorii DNA au inițiat urmărirea penală împotriva Marianei Cotoi, fost director general al Societății Naționale „Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA” SA, acuzând-o de abuz în serviciu prin care și-ar fi obținut, sau ar fi facilitat altora, beneficii materiale nejustificate. În aceeași cauză, alte trei persoane, administratori ai unor firme private (identificate prin inițialele P.O., M.V.A. și N.C.E.), au fost și ele reținute pentru complicitate.

Procurorii susțin că, pe parcursul anului 2023, Mariana Cotoi, în calitate de director general, nu ar fi respectat prevederile legale privind gestionarea fondurilor și contractelor Casei Unirea SA, acționând contrar intereselor acestei instituții de stat.

Mai exact, aceasta ar fi permis încheierea unor contracte și tranzacții comerciale care nu respectau standardele de legalitate, eficiență și prudență, cerute în asemenea operațiuni.

Conform investigațiilor, Mariana Cotoi ar fi utilizat Casa Unirea SA ca intermediar între diverse firme care acționau în calitate de vânzători sau cumpărători, generând un circuit financiar fictiv. Prin aceste tranzacții, instituția de stat ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 45 de milioane de lei.

Într-un exemplu oferit de DNA, o firmă ar fi prezentat o ofertă pentru achiziționarea a 116.250 de bidoane de ulei de floarea-soarelui, de 1 litru fiecare. Oferta a fost acceptată de o altă firmă administrată de inculpatul M.V.A., care a declarat că poate furniza 23.250 de sticle de ulei.

Pe data de 14 august 2023, Mariana Cotoi ar fi aprobat tranzacția și ar fi indicat un adaos comercial de 4%. Ulterior, M.V.A. ar fi emis două facturi către Casa Unirea SA, în valoare totală de 315.315 lei, care detaliau livrarea cantității menționate de ulei.

„Astfel inculpatul M.V.A. ar fi emis două facturi către „Casa Română de Comerţ Agroalimentar UNIREA” S.A. în valoare totală de 315.315 lei și având ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum și avizele de însoțire a mărfurilor, deși societatea furnizoare nu deținea aceste mărfuri și nu efectuase livrările ce au făcut obiectul celor două avize de însoțire a mărfurilor.

Ulterior, deși niciun reprezentant al Casei Unirea nu ar fi recepționat mărfurile și nici măcar nu le-a văzut pentru a se asigura cu privire la realitatea operațiunii, inculpata Cotoi Mariana ar fi confirmat operațiunile prin semnarea celor două facturi și a avizelor de însoțire a mărfurilor aferente, și chiar ar fi emis două declarații de conformitate privind salubritatea produselor”, mai arată DNA.

În realitate, firma respectivă nu deținea mărfurile și nu efectua livrările. Deși reprezentanții Casei Unirea nu au verificat sau recepționat marfa, Mariana Cotoi ar fi confirmat operațiunea, semnând facturile și documentele de însoțire a mărfii. Mai mult, aceasta ar fi emis și declarații de conformitate privind calitatea produselor, deși acestea nu fuseseră nici măcar livrate.

Procurorii continuă cercetările și asupra altor persoane implicate în această rețea de abuz în serviciu. Mariana Cotoi, alături de ceilalți inculpați M.V.A. și N.C.E., urmează să fie prezentați Tribunalului București, cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.