Noua lege privind PFA-urile, trimisă la Curtea Constituțională

Publicat: 11 oct. 2024, 06:59, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Noua lege privind PFA-urile, trimisă la Curtea Constituțională
Noua lege privind PFA-urile, trimisă la Curtea Constituțională

În data de 10 octombrie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis să trimită Curții Constituționale a României (CCR) o sesizare referitoare la legea PFA-urilor recent adoptată, care aduce modificări semnificative Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/2008.

Această ordonanță reglementează activitățile economice desfășurate de persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale și cele familiale.

La ședința Secțiilor Unite ale ÎCCJ au participat 80 de judecători, întrunirea având loc conform normelor stabilite prin Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciară. În urma deliberărilor, magistrații au considerat necesar să verifice constituționalitatea modificărilor aduse de lege, bazându-se pe prevederile art. 146 din Constituție și Legea nr. 47/1992, care reglementează funcționarea CCR.

Modificările contestate, cunoscute sub denumirea de PL-x nr. 274/2024 în Parlament, propun o noutate majoră: PFA-urile, întreprinderile individuale și cele familiale ar putea, după un an de activitate, să se transforme în societăți comerciale.

Această schimbare presupune parcurgerea unor proceduri administrative, cum ar fi depunerea documentației necesare la Registrul Comerțului, incluzând certificatul de înregistrare și actul constitutiv al noii societăți.

ÎCCJ a ridicat mai multe semne de întrebare legate de constituționalitatea acestei legi. Principalele aspecte de neconcordanță ar putea fi legate de natura organică a legii, în conformitate cu art. 73 și 76 din Constituție, precum și de principiul securității raporturilor juridice și respectarea legalității, prevăzute în art. 1 alin. 5 din Constituție.

În plus, Curtea a atras atenția asupra necesității ca legea să fie clară și stabilă, pentru a asigura respectarea normelor juridice de către toți cetățenii și entitățile implicate.

Decizia ÎCCJ urmează să fie publicată pe site-ul oficial al instituției și va fi analizată în detaliu de judecătorii CCR. În cazul în care Curtea Constituțională va admite sesizarea, legea va fi trimisă înapoi Parlamentului pentru a fi corectată în conformitate cu decizia CCR.

Dacă sesizarea va fi respinsă, legea va ajunge la președinte pentru promulgare, acesta având opțiunea de a cere o reexaminare în Parlament sau de a solicita, la rândul său, o verificare a constituționalității înainte de a o semna.