Puii și ouăle din Ucraina au restricții la intrarea în România!
Niciun gram de carne de pui şi niciun ou din Ucraina nu vor intra pe teritoriul României pentru comercializare, dacă nu există licenţă de import, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
„În momentul de faţă, în ordonanţă se prevede că nu pot importa carne de pui şi ouă din Ucraina decât procesatorii români. În alte situaţii, cum sunt restaurantele, comerţul cu amănuntul, aceste importuri sunt interzise prin ordonanţă. ANSVSA, inclusiv Vama, vor verifica aceste importuri. Deja s-a introdus în sistem că aceste importuri se fac doar pe bază de licenţă aprobată de către Ministerul Agriculturii. În cazul în care nu există licenţă, niciun gram de carne de pui şi niciun ou nu vor intra pe teritoriul României pentru comercializare, doar în procesare”, a precizat ministrul Agriculturii, la târgul dedicat Zilei Produselor Agroalimentare Româneşti, organizat în curtea Ministerului Agriculturii.
El a fost întrebat cum va reglementa situaţia în care un procesator nu va găsi materie primă suficientă pe piaţa românească şi va fi nevoit să importe ouă sau carne de pasăre din Ucraina, pentru a-şi continua business-urile.
„Acesta este rolul nostru, al Ministerului Agriculturii. Avem un sistem foarte bine pus la punct de raportare a stocurilor. Ştim stocurile clare de ouă şi de carne de pasăre ale producătorilor români şi, bineînţeles, îi vom îndrepta către aceste societăţi. Mai mult de atât, la carnea de pui, România deţine un grad de autosuficienţă de peste 160%. Deci din punct de vedere al producţiei de carne de pui nu se pune problema. Şi în sectorul de ouă, la fel, România are un grad de autosuficienţă de peste 100%. Nu le strică niciun business, pentru că ne dorim foarte mult ca materia primă produsă de fermierii români să fie integrată în procesare. Aşa cum este şi în ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial, în fişele de post intră inclusiv preţul de achiziţie a materiilor prime realizat în procesare. Nu afectează din punct de vedere financiar nicio societate comercială”, a explicat ministrul Agriculturii.
Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care ouăle şi carnea de pasăre au fost incluse pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe bază de licenţă de import.
Piața românească, invadată de ouăle și puii din Ucraina, la preț de dumping
Potrivit ministrului Agriculturii, măsura a fost adoptată în urma unei discuţii cu formele asociative din sectorul avicol.
Aceştia se confruntau cu o reală problemă din cauza importurilor de ouă şi carne de pasăre din Ucraina, la preţuri de dumping, mult sub costurile de producţie pe care le au fermierii noştri. El a menţionat că România, fiind stat membru al Uniunii Europene, trebuie să respecte anumite condiţionalităţi, iar acest lucru presupune costuri cu circa 30% mai mari decât cele din Ucraina.
În data de 2 octombrie, crescătorii de păsări din România au solicitat autorităţilor interzicerea unilaterală a importurilor de produse avicole din Ucraina, pe modelul altor state membre din vecinătatea acestei ţări, în condiţiile în care aceste importuri pun fermierii din ţara noastră într-o situaţie dificilă, diminuându-le competitivitatea, precum şi viabilitatea fermelor.
Potrivit unui comunicat al Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), măsura este necesară pentru stabilizarea pieţei ouălor şi a cărnii de pasăre şi prevenirea unor şocuri economice şi mai grave, cu efect pe termen lung.
Datele UCPR arată că importul de ouă de consum proaspete din Ucraina, în primele şase luni din 2024, a atins 534 tone, în creştere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, cu preţuri de import sub cele ale ouălor româneşti, dar cu o tendinţă descrescătoare pe parcursul perioadei, de la o medie de 0,12 eurocenţi pe ou în luna ianuarie 2024 la circa 0,6 – 0,7 eurocenţi pe ouă în lunile iulie – august 2024.
Totodată, volumul în creştere al importurilor de ouă din Ucraina, la preţuri scăzute şi de calitate slabă, exercită presiuni grave asupra preţurilor la poarta fermei.
Pe de altă parte, potrivit datelor Uniunii Crescătorilor de Păsări, importul de carne de pasăre, refrigerată şi congelată, în România din Ucraina, în primele 6 luni din anul 2024, a ajuns la circa 4.000 tone, faţă de 78 tone importate în aceeaşi perioadă a anului 2021, cu potenţial de creştere semnificativă în semestrul II 2024.