Contrabandă cu brichete. Marfă în valoare de 900.000 lei, descoperită în Portul Constanța

Publicat: 11 oct. 2024, 08:16, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Contrabandă cu brichete. Marfă în valoare de 900.000 lei, descoperită în Portul Constanța
Contrabandă cu brichete. Marfă în valoare de 900.000 lei, descoperită în Portul Constanța

O nouă operațiune de succes a polițiștilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă a scos la iveală un transport suspect în Portul Constanța Sud-Agigea, cu bunuri de o valoare considerabilă. În urma unei verificări amănunțite efectuate în data de 8 octombrie 2024, aceștia au descoperit, într-un container venit din China, un lot de 178.000 de brichete, estimate la 900.000 de lei, care ar putea încălca drepturile de proprietate intelectuală ale unor branduri renumite.

Acțiunea a fost rezultatul unei colaborări între polițiștii de frontieră și inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud-Agigea. Containerul era destinat unei companii din Ucraina, iar controlul a fost efectuat în baza unor indicii privind nereguli în documentația de transport.

Echipa a identificat, astfel, produsele ce ridicau suspiciuni legate de originalitatea mărcilor comerciale, sugerând posibile infracțiuni de contrafacere.

Pe lângă acest caz, polițiștii de frontieră au desfășurat o altă operațiune amplă în zilele de 3, 4 și 7 octombrie 2024. În cadrul acestei acțiuni, au fost inspectate 6 containere sosite din Dubai, Emiratele Arabe Unite, având ca destinatar o societate comercială românească.

Controlul a scos la iveală 84 de butelii pline cu gaz refrigerant, un produs a cărui import este restricționat și necesită autorizații speciale. În ciuda faptului că pe documentele vamale încărcătura fusese declarată ca fiind un alt tip de gaz, autoritățile au descoperit că gazul din butelii era unul controlat și interzis fără permisiuni specifice.

Valoarea totală a produselor confiscate în acest caz se ridică la aproximativ 2,4 milioane de lei, iar polițiștii efectuează cercetări în vederea clarificării situației legale. Aceștia suspectează săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care folosirea de acte nereale la autoritatea vamală și contrabandă calificată.

Operațiunile desfășurate în port au un impact semnificativ în lupta împotriva contrafacerii și contrabandei. Bunurile confiscate, fie că este vorba de brichete ce ar putea aduce prejudicii unor branduri de renume, fie de gaz refrigerant introdus ilegal în țară, reprezintă doar o parte din eforturile autorităților de a combate infracțiunile economice.