Donald Trump își face campanie cu Biblii tipărite în China

Publicat: 11 oct. 2024, 08:58, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Donald Trump își face campanie cu Biblii tipărite în China
Foto: AP Photo/Ben Curtis

Mii de exemplare ale Bibliei lui Donald Trump „Dumnezeu să binecuvânteze SUA” au fost tipărite într-o țară pe care fostul președinte a acuzat-o în repetate rânduri că fură locurile de muncă americane și se angajează în practici comerciale neloiale – China.

Înregistrările comerciale globale examinate de Associated Press arată că o tipografie din orașul Hangzhou din estul Chinei a expediat aproape 120 000 de Biblii în Statele Unite între începutul lunii februarie și sfârșitul lunii martie. Valoarea estimată a celor trei transporturi separate a fost de 342 000 de dolari, sau mai puțin de 3 dolari per Biblie, conform bazelor de date care utilizează date vamale pentru a urmări exporturile și importurile.

Prețul minim pentru Biblia susținută de Trump este de 59,99 de dolari, ceea ce situează veniturile potențiale din vânzări la aproximativ 7 milioane de dolari.

Legătura Bibliei lui Trump cu China, care nu a fost raportată anterior, dezvăluie o diviziune profundă între retorica dură anti-China a fostului președinte și graba acestuia de a încasa bani în timpul campaniei.

Cel mai mare și mai recent transport de 70.000 de exemplare ale Bibliei lui Trump a sosit cu un container în portul Los Angeles pe 28 martie, la două zile după ce Trump a anunțat într-un videoclip postat pe platforma sa socială Truth că s-a asociat cu cântărețul country Lee Greenwood pentru a vinde Bibliile.

În videoclip, Trump a îmbinat religia cu mesajul său de campanie, îndemnând susținătorii să cumpere Biblia, inspirat de balada lui Greenwood, „God Bless the USA”.

Biblia include copii ale Constituției SUA, ale Declarației de Independență, ale Declarației drepturilor și ale Jurământului de credință.

Această Biblie ne reamintește că cel mai important lucru pe care trebuie să îl readucem în America și să facem America măreață din nou este religia noastră”, a spus Trump. Valorile iudeo-creștine, a adăugat el, sunt „atacate, poate ca niciodată înainte”.

Trump nu a spus unde sunt tipărite Bibliile „God Bless the USA” sau cât costă; un exemplar semnat de fostul președinte se vinde cu 1.000 de dolari. De asemenea, Trump nu a dezvăluit cât câștigă pentru fiecare vânzare.