Încă o jurnalistă a murit în închisorile lui Putin. Avea doar 28 de ani!

Publicat: 11 oct. 2024, 12:17, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Încă o jurnalistă a murit în închisorile lui Putin. Avea doar 28 de ani!
Încă o jurnalistă a murit în închisorile lui Putin. Avea doar 28 de ani!

Viktoria Roşcina, o jurnalistă ucraineană în vârstă de 28 de ani, care a scris despre viaţa sub ocupaţia rusă şi care se afla în detenţie în Rusia, a murit în închisoare, în circumstanţe încă necunoscute.

Viktoria Roşcina, care a împlinit 28 de ani luna aceasta, a realizat reportaje independente pentru Ukrainska Pravda şi Hromadske Radio şi pentru Radio Liberty, finanţat de SUA.

Roşcina a avut relatări de la faţa locului despre viaţa din Crimeea după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană în 2014 şi despre zonele din estul Ucrainei aflate sub controlul separatiştilor finanţaţi de Rusia.

Ea a documentat, de asemenea, apărarea de aproape trei luni a portului Mariupol după ce Moscova a lansat invazia la scară largă din Ucraina în februarie 2022.

Roşcina a fost iniţial reţinută timp de 10 zile în sudul Ucrainei după invazia rusă şi plecase într-o nouă călătorie în regiunile ocupate când a dispărut, în august 2023.

Oficialii ruşi au recunoscut în luna mai că aceasta a fost reţinută.

Decesul ei a fost anunţat la televiziune de Petro Iaţenko, ofiţer de presă al organismului care serveşte interesele prizonierilor de război. Circumstanţele decesului ei nu sunt încă cunoscute, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Direcţiei de informaţii a armatei din Ucraina (GUR), Andrii Iusov, a declarat pentru televiziunea publică Suspilne că Roşcina era pe o listă de prizonieri care urmau să fie schimbaţi. Ea urma să fie transferată la Moscova din închisoarea din oraşul sudic Taganrog unde se afla, a precizat el.

Cel puţin 100 de jurnalişti au fost victimele abuzurilor autorităților ruse, de la începutul războiului din Ucraina. 19 dintre ei sunt deținuți încă în Rusia, iar despre unii oficialitățile Federației Ruse refuză să transmită orice fel de informații, a comunicat Reporters sans frontieres.

De asemenea, organizația trage un semnal de alarmă asupra cenzurii practicate de regimul lui Putin.