Românii au pus de-o parte 7 miliarde euro în ultimul an
Aproape jumătate din economiile populației păstrate în bănci sunt parcate în conturi curente care nu produc dobândă dar asta nu neapărat din cauza lipsei de educație financiară a titularilor.
Față de august 2023 când gospodăriile populației plasaseră în bănci 317,5 miliarde lei, un an mai târziu (august 2024) suma urcase la 356,6 miliarde lei (71,7 miliarde euro), potrivit raportului BNR pentru august 2024.
Este o creștere de 12% (39 miliarde lei sau 7,8 miliarde euro ) care reprezintă în cea mai mare măsură economii realizate din bani noi, fără să ținem cont de dobânzile adunate în contul banilor existenți în conturi anterior.
Astfel, sumele păstrate în depozitele bancare, în lei și valută, au crescut cu 29 miliarde lei, de la 162,6 miliarde lei în august 2023 , la 191, 6 miliarde lei în august 2024.
Depozitele în lei au urcat cu 23,3 miliarde lei, de la 103,7 miliarde lei la 127 miliarde lei iar cele în euro cu echivalentul a 5,6 miliarde lei, de la 50,2 miliarde lei la 55,9 miliarde lei.
Cât reprezintă contribuția sumelor noi economisite și cât ar reprezenta dobânzile acumulate în cont?
Dobânda medie la depozitele în lei era în august 2023 de 6,84% ceea ce înseamnă că cei 103,7 miliarde lei păstrați în depozite în acel moment ar fi putut produce o dobândă de 7 miliarde lei.
Dobânda medie pentru depozitele în euro era în august 2023 de 1,62% ceea ce înseamnă că depozitele în euro din acel moment, în valoare de 50,2 miliarde lei, ar fi produs o dobândă de 0,8 miliarde lei.
Una peste alta, din dobânzi s-ar fi câștigat cel mult 8 miliarde lei (1,6 miliarde euro) ceea ce înseamnă că restul de peste 6 miliarde euro reprezintă sumele noi economisite în ultimul an.
De ce economisim fără dobândă?
Sumele păstrate în depozite la o zi, la vedere, deci fără a fi remunerate cu dobândă, totalizau în august 2024 suma de 165 miliarde lei, din cele 356,6 miliarde lei cât reprezentau sumele păstrate în bănci, în depozite la termen și depozite la o zi (46% din total).
Defalcat, depozitele overnight în lei erau de 110,1 miliarde lei iar cele în euro de 48,2 miliarde lei (restul valutelor contribuia cu numai 6,5 miliarde lei).
Înainte să filosofăm pe marginea lipsei de educație financiară a românilor, care preferă să nu își pună la lucru economiile pentru a primi ceva dobândă din partea băncilor, să ținem cont de un detaliu-orice credit în momentul acordării este virat într-un cont curent, deci este contabilizat o perioadă scurtă (până primește altă destinație din partea titularului-o achiziție pentru consum, una imobiliară, un depozit la termen, etc) ca depozit la o zi iar acest fapt distorsionează statistica-nu toate sumele din conturile curente la un moment dat reprezintă economii, unele sunt pur și simplu credite.
O altă cauză a creșterii sumelor din conturile curente în ultimul an o reprezintă și creșterea salariilor. Din august 2023 când salariul mediu net era de 4.531 lei, acesta urcase la 5.158 lei, o creștere cu 13,8% care este foarte apropiată de procentul de crește al sumelor din bănci din dreptul gospodăriilor populației din ultimul an. Până ce lumea se dumirește cum să utilizeze sumele în plus primite la salariu, banii respectivi stau în conturile curente-o parte vor merge în consum, alta spre depozite la un moment dat.