Lovitură dură pentru Nelu Tătaru. DNA cere Parlamentului percheziții la fostul ministru al Sănătății
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis recent Parlamentului o solicitare prin intermediul procurorului general și ministrului justiției pentru a obține permisiunea necesară desfășurării unei percheziții informatice și domiciliare în cazul fostului ministru al sănătății, Nelu Tătaru. Această cerere vine în contextul anchetei penale în care Tătaru este suspectat de luare de mită în formă continuată, acuzație care include 57 de acte materiale.
Procedura legală și pașii în cazul Tătaru
Conform legislației în vigoare, procurorul-șef al DNA a transmis procurorului general referatul și o copie a dosarului penal, care cuprinde zece volume, pentru a fi înaintate ministrului Justiției. Ulterior, ministrul Justiției urmează să solicite Camerei Deputaților, printr-o cerere formală, încuviințarea perchezițiilor informatice și domiciliare, în conformitate cu articolele din Constituția României și legislația referitoare la statutul parlamentarilor.
Această procedură este obligatorie, deoarece perchezițiile care vizează parlamentari nu pot fi efectuate fără votul favorabil al plenului Camerei din care face parte persoana respectivă.
Aceste demersuri fac parte din cadrul legal stabilit de Codul de procedură penală, care prevede că perchezițiile sunt necesare pentru strângerea de probe în cadrul proceselor penale. În cazul lui Nelu Tătaru, această măsură este văzută ca fiind esențială pentru colectarea dovezilor care ar putea sprijini acuzațiile formulate împotriva sa.
„În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 758/VIII/3 din data de 10 octombrie 2024, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J. referatul și copia dosarului penal (10 volume) întocmite de procurorul din cadrul Serviciul Teritorial Iași, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin. (1) și art. 24 din Legea nr. 96, republicată din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, art. 223 alin. (1) și (2) din Regulamentul Camerei Deputaților, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr. 8/1994, cu modificările ulterioare, încuviințarea percheziției informatice și domiciliare.
Percheziția este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv”, transmite DNA.
Detalii ale acuzațiilor de corupție
Procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Iași au început urmărirea penală împotriva fostului ministru al sănătății, Nelu Tătaru, care, în afară de activitatea sa politică, este medic specialist la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși, județul Vaslui.
Tătaru este suspectat că, în perioada 3 aprilie – 12 iulie 2024, a primit de 57 de ori sume de bani cuprinse între 100 și 500 de lei de la pacienți sau aparținătorii acestora, pentru a-și îndeplini îndatoririle de medic specialist. Aceasta ar include intervenții chirurgicale, consultații medicale și eliberarea de rețete.
Procurorii mai susțin că, pe lângă sumele de bani, Tătaru ar fi primit și diverse bunuri alimentare de la 45 de persoane, toate fiind legate de activitățile sale profesionale în spital. În mod specific, se menționează faptul că aceste bunuri au fost oferite în schimbul serviciilor medicale, iar aceste fapte sunt considerate acte de corupție.