Doi militari din forțele ONU de menținere a păcii au fost răniți de tiruri israeliene. Libanul cere o investigație internațională

Publicat: 11 oct. 2024, 17:42, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Doi militari din forțele ONU de menținere a păcii au fost răniți de tiruri israeliene. Libanul cere o investigație internațională
Forțe ONU de menținere a păcii

Doi membri ai Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) au fost răniți în timpul bombardării de către armata israeliană a cartierului general al forțelor de menținere a păcii de la Capul Ras al-Naqura, relatează canalul TV Al Mayadeen, citând o sursă din comanda UNIFIL.

Potrivit postului arab Al Mayadeen, atacul a fost efectuat la intrarea pe teritoriul taberei Căștilor Albastre ale ONU. Unul dintre militarii din trupele de menținere a păcii a fost grav rănit. Un tanc israelian a fost observat în apropierea taberei.

Pe 10 octombrie, alți doi militari din forțele ONU de menținere a păcii au fost răniți după ce un tanc Merkava a tras asupra unui turn de observare UNIFIL de pe autostrada Tire-Naqurh, în apropierea unui post al armatei libaneze. În plus, armata israeliană a tras în intrarea în buncărul din zona Al-Lyabboun, unde se adăposteau trupele de menținere a păcii. Mașinile de patrulare au fost avariate, iar sursa de alimentare și sistemele de comunicații au fost dezactivate.

Se cere o investigație a Consiliului de Securitate al ONU

Într-o declarație, serviciul de presă al Forței Interimare ONU în Liban a menționat că „orice atac deliberat asupra forțelor de menținere a păcii este o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar și a Rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate al ONU”.

În acest context, Ministerul libanez al Afacerilor Externe a cerut Consiliului de Securitate al ONU și statelor care participă la misiunea Forței Interimare a ONU în Liban (UNIFIL) să conducă o anchetă asupra atacului militar israelian asupra forțelor de menținere a păcii de la Capul Ras al-Naqura, în sudul țării.

„Solicităm Consiliului de Securitate [ONU], comunității internaționale și țărilor care participă la misiunea UNIFIL să inițieze și să faciliteze o anchetă [a incidentului]”, se arată în declarația Ministerului libanez al Afacerilor Externe citată de canalul de televiziune Al Mayadeen. Ministerul de Externe libanez a condamnat ferm acțiunile Israelului și a subliniat că se așteaptă la o reacție dură din partea comunității mondiale la ceea ce s-a întâmplat.