DNA a pus sechestru pe averile lui Marian Vanghelie și ale altor 8 persoane, într-un dosar cu un prejudiciu de 180 de milioane de euro

Publicat: 12 oct. 2024, 09:27, de Vlad Stefan Orjan, în Justitie , ? cititori
DNA a pus sechestru pe averile lui Marian Vanghelie și ale altor 8 persoane, într-un dosar cu un prejudiciu de 180 de milioane de euro

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat instituirea măsurilor de sechestru asigurator asupra averilor fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, și a altor opt persoane implicate într-un dosar de corupție. Prejudiciul total estimat în acest dosar se ridică la peste 180 de milioane de lei, fiind asociat cu activitățile economice desfășurate prin intermediul Economat Sector 5, o societate publică înființată inițial pentru a oferi produse de bază la prețuri reduse comunităților defavorizate.

Economat Sector 5, creat de Vanghelie în perioada în care acesta deținea funcția de primar, și-a schimbat însă direcția de-a lungul timpului, devenind o sursă de câștig pentru persoane privilegiate, care au beneficiat constant de fondurile circulante ale societății. Printre cei vizați de procurori se numără Leonard Petre, fostul șef al Economatului, și alte persoane din anturajul acestuia.

Prejudiciul și probele aflate la dosar

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul de 180 de milioane de lei provine din achiziții și contracte suspecte, incluzând bunuri și servicii achiziționate la prețuri mult mai mari decât cele de pe piață. Printre aceste achiziții se numără bunuri precum patinoare, cutii de arhivă, bomboane, gel dezinfectant și alte produse, inclusiv cele achiziționate în perioada pandemiei de COVID-19.

Procurorii DNA au decis disjungerea acestui dosar pentru a accelera trimiterea în judecată, expertizele contabile necesare fiind finalizate de mai bine de un an. Probele aflate la dosar sunt considerate clare și concludente, potrivit surselor judiciare, ceea ce ridică șansele ca inculpații să fie găsiți vinovați.

 

Măsuri de sechestru

În cadrul anchetei, DNA a emis ordonanțe de sechestru asupra conturilor bancare și bunurilor mobile și imobile ale celor implicați, în vederea recuperării prejudiciului. Aceste măsuri au fost deja aplicate la nivelul societăților și băncilor vizate. Concomitent, societățile prejudiciate, precum Economat Sector 5 și Amenajare Edilitară S5, au fost invitate să colaboreze cu anchetatorii pentru evaluarea completă a pagubelor.

Este de așteptat ca dosarul să fie finalizat în scurt timp și trimis în instanță, date fiind claritatea probelor și evaluările contabile ce indică o fraudă sistematică desfășurată pe o perioadă lungă de timp.

Descarcă raportul de aproape 5.000 de pagini de aici!