Fără mare fast, noul CA al BNR și-a preluat oficial atribuțiile

Publicat: 12 oct. 2024, 13:41, de George Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Fără mare fast, noul CA al BNR și-a preluat oficial atribuțiile

Noua conducere a Băncii Naționale a României (BNR) și-a preluat oficial atribuțiile, pe 11 octombrie, pentru un mandat de cinci ani, după votul primit în Parlament, pe 1 octombrie. Fără surle și trâmbițe, membrii noului CA s-au felicitat, într-o ceremonie internă, la care au fost invitate doar ,,capete încoronate”.

Paharul de șampanie a fost ciocnit în Sala de protocol din clădirea nouă, au dezvălui surse din domeniul bancar, prezente la BNR.

Hotărârea Parlamentului a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 988 din 2 octombrie 2024.

Media de vârstă a noului Consiliu de Administrație al BNR, este cea mai scăzută din istoria băncii centrale, de 50 de ani. Anteriorul CA al BNR avea media de vârstă de peste 57 de ani.

Mugur Isărescu, în vârstă de 75 de ani, ales pentru un nou mandat la BNR, este cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume, fiind în funcție din 1990, cu o pauză de un an, în anul 2000, când a fost premier.

„Este clar că asistăm la o tranziție, de la generația mai în vârstă spre generații mai tinere. Procesul a început din 2019, de la fostul Consiliu, continuă cu aceste propuneri și în final cred că BNR va fi condusă de o generație mai tânără decât cea din prezent”, a spus Mugur Isărescu, în deschiderea audierilor pentru un nou mandat.

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României are următoarea componență:

Academician Mugur Isărescu — președinte al Consiliului de administrație și guvernator al Băncii Naționale a României

Prof. Univ. Dr. Leonardo Badea — vicepreședinte al Consiliului de administrație și prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României

Prof. Univ. Dr. Florin Georgescu — membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al Băncii Naționale a României

Prof.univ.dr. Cosmin-Ștefan Marinescu — membru al Consiliului de administrație și viceguvernator al Băncii Naționale a României

Prof.univ.dr. Aura-Gabriela Socol — membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României

Roberta Alma Anastase — membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României

Alexandru Nazare — membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României

Csaba Bálint, CFA — membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României

Cristian Popa, CFA — membru al Consiliului de administrație al Băncii Naționale a României

Ce salarii sunt în Banca Națională

Guvernator: Salariul e de 56.118 lei, plus indemnizația de membru al Consiliului de administrație 24.295 lei. Total- 80.413 lei net/lună

Prim-viceguvernator: Salariul 52.865 lei, plus indemnizația de membru al Consiliului de administrație 23.940 lei. Total: 76.805 lei lunar net.

Viceguvernator: Salariul 48.100 lei, plus indemnizația de membru al Consiliului de administrație 23.920 lei. Total: 72.020 lei lunar net

Alte venituri

În plus față de salariul lunar, se acordă anual şi alte venituri, după cum urmează:

Prima de vacanță – 100% din salariul net lunar; Alte drepturi bănești în cuantum 1,8 salarii nete lunare; O sumă din fondul de participare a salariaţilor la profit – în funcție de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004.

La încetarea contractului individual de muncă, potrivit prevederilor art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariații Băncii Naţionale a României beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 12 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condiţiilor legale de încetare a contractului individual de muncă.

În cazul salariaţilor care au lucrat în Banca Naţională a României mai puţin de 12 ani, fără întrerupere, anterior îndeplinirii condiţiilor de încetare a contractului individual de muncă, indemnizația de pensionare se acordă, diferențiat, astfel:

între 3 și 6 ani – 3 salarii de bază; de la 6 la 9 ani – 6 salarii de bază; de la 9 la 12 ani – 9 salarii de bază.