ANAF face circ. Care este rostul unei asemenea executări, pentru ,,băiatu lu’ tata” ?

Publicat: 12 oct. 2024, 14:21, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
ANAF face circ. Care este rostul unei asemenea executări, pentru ,,băiatu lu' tata

ANAF vrea să demonstreze că este ,,scrufulos” la datorie, și nu iartă nimic. Nici veniturile ilicite din pătrunjel vândut pe marginea drumului, dar nici încasările ,,babane”, din afacerile controlate de personalități, chipurile să dea un exemplu public. Pe ,,lista rușinii”, introdusă de ceva vreme de ANAF în activitățile sale de urmărire și recuperare, figurează și ,,băiatu lu’ tata”.

Fiul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR) este executat silit de ANAF. Costin Isărescu este cel care administrează afacerea familiei, o cramă şi o pensiune, preluate de la tatăl său, ajuns la venerabila vârstă de 75 de ani, care figurează doar cu numele, în acționariat.

Costin Isărescu, fiul guvernatorului BNR, se ocupă de afacerea familiei, fiind administrator al SC Măr SRL, firma prin își desfășoară activitatea Casa Isărescu, care deține o cramă la Drăgășani, dar și o pensiune.

Recent, acesta a fost notificat de ANAF pentru o executare silită, dosarul fiind datat 17 iulie 2024.

Conform Fanatik, anunțul colectiv emis de autoritatea fiscală este din 6 septembrie 2024, iar în dreptul lui Costin Isărescu este trecută mențiunea „dosar de executare din 17 iulie 2024 (somație+titlu executare+cheltuieli executare)” cu numărul 1760523.

În cazul neachitării obligațiilor fiscale la termenele de plată scadente (31.03 și 30.09 ale fiecărui an), organul de executare silită va proceda la declanșarea procedurii de executare silită prin emiterea somației și a titlului executoriu.

SC Măr SRL este controlată de întreaga familie Isărescu, adică de guvernatorul BNR, de soția acestuia, Elena, și cei doi copii, Lăcrămioara și Costin.

Mugur Isărescu a împrumutat SC Măr SRL cu 1.345.029 lei, iar valoarea părților sociale (79,40 % din societate) este de 1.159.557,63 lei, conform ultimei declarații de avere a guvernatorului.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, firma a fost mereu pe profit, începând cu 2005, iar în ultimii cinci ani a adus un profit net total de 6.177.117 lei, adică aproximativ 1,25 milioane de euro.

Costin Isărescu a absolvit Arhitectura în 2012, dar el a devenit asociat și administrator în firma controlată de tatăl său, din 2011. Guvernatorul BNR mai are o fiică, Lăcrămioara, care lucrează pentru două companii, una din domeniul imobiliar, cealaltă din domeniul IT, iar recent a fost alească în Comitetul Reprezentanților la Fondul Proprietatea. Veniturile sale totale ale acesteai depășesc 20.000 euro pe lună.

Costin Isărescu s-a mai aflat într-o situație asemănătoare, în martie 2016, când ANAF a publicat lista persoanelor fizice care aveau restanțe mai mari de 1.500 de lei la bugetele de stat. Lista cuprindea 187.230 contribuabili, printre care și Costin Isărescu, iar datoriile totale ale rău-platnicilor erau de 3,4 miliarde lei.

La începutul acestei luni, Mugur Isărescu a primit un nou mandat de guvernator al BNR, de cinci ani, după ce membrii comisiilor de Finanțe-Bănci au dat aviz favorabil noului board al instituției bancare, iar plenul Parlamentului a votat, pe 1 octombrie, noul Consiliu de Administrație.

Mugur Isărescu a bifat până acum două lunci perioade în fruntea BNR, 1990-1999 și 2000-2024, fiind cel mai longeviv conducător de bancă centrală din Europa.