Un nou scandal în mediul universitar: Profesorul Eugen Iordănescu, acuzat de abuz de studenții Facultății de Psihologie din Sibiu

Publicat: 12 oct. 2024, 15:21, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Un nou scandal în mediul universitar: Profesorul Eugen Iordănescu, acuzat de abuz de studenții Facultății de Psihologie din Sibiu

După cazul controversat al sociologului Alfred Bulai, un alt profesor universitar, Eugen Iordănescu, este acuzat de mai multe forme de abuz de studenții Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Potrivit unei sesizări semnate de 34 de studenți din anii II și III, profesorul ar fi avut un comportament umilitor și inadecvat în timpul cursurilor.

Acuzat de comportament umilitor și atingeri nepotrivite

Studenții îl acuză pe Eugen Iordănescu că, pe lângă comentariile disprețuitoare, îi ridica pe aceștia pe scaune sau mese ca pedeapsă, iar uneori îi întreba în mod neadecvat despre viața lor personală. De asemenea, unele studente au raportat atingeri nepotrivite din partea profesorului în timpul orelor. În plângerea depusă pe 4 iunie 2024, studenții detaliază multiple situații în care s-au simțit umiliți și intimidați de comportamentul lui Iordănescu.

„Te învăț eu psihologie, dar o să te doară”, este doar una dintre frazele care, potrivit studenților, ar fi fost rostite de profesorul universitar.

Universitatea răspunde târziu la sesizările studenților

La trei săptămâni după depunerea sesizării, Comisia de Etică a Universității a răspuns, cerând mai multe date de identificare, deși lista plângerilor era deja semnată și trimisă de pe o adresă oficială de e-mail. Studenții au ripostat, afirmând că și-au asumat deja responsabilitatea pentru conținutul plângerii și că datele lor de contact sunt vizibile.

Reacția Universității după publicarea investigației

După apariția investigației pe Investigatoria, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a confirmat existența unei anchete în curs la Comisia de Etică, precizând că situația este investigată de patru luni. Într-un comunicat, Universitatea a subliniat că orice faptă care încalcă normele legale va fi tratată cu seriozitate, iar reputația instituției va fi protejată.

Contactat de reporteri, Eugen Iordănescu a refuzat să comenteze acuzațiile, spunând: „Nu sunt interesat! Adresați-vă conducerii facultății!”.

Cazul rămâne în atenția publicului, fiind unul dintre cele mai recente exemple de acuzații de abuz în mediul academic din România.