Atacul de la 7 octombrie ar fi trebuit să aibă loc mult mai devreme – Motivul pentru care Hamas a amânat lovitura devastatoare

Publicat: 12 oct. 2024, 21:04, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Atacul de la 7 octombrie ar fi trebuit să aibă loc mult mai devreme – Motivul pentru care Hamas a amânat lovitura devastatoare

Hamas a plănuit inițial să lanseze un atac major împotriva Israelului în toamna anului 2022, dar a amânat invazia până la 7 octombrie 2023 pentru a încerca să convingă Iranul și Hezbollah să se alăture, potrivit unui raport din The New York Times, bazat pe minutele unor întâlniri secrete descoperite de forțele israeliene în Gaza.

În efortul de a convinge Hezbollah să se implice, liderii Hamas au invocat „situația internă” din Israel, o referire aparentă la tulburările politice cauzate de propunerile de reformă judiciară ale guvernului israelian. Această instabilitate a fost considerată de Hamas drept o oportunitate pentru a începe o „bătălie strategică”.

Cu toate acestea, deși se bucura de sprijinul Iranului și Hezbollahului, Hamas a concluzionat că va trebui să lanseze atacul fără ajutorul lor, înainte ca Israelul să instaleze un nou sistem de apărare aeriană. Motivele din spatele atacului includeau dorința de a perturba eforturile susținute de SUA pentru normalizarea relațiilor între Israel și Arabia Saudită.

Raportul Times dezvăluie și că Hamas a încercat să evite conflicte majore cu Israelul în cei doi ani care au precedat atacul din 7 octombrie 2023, pentru a păstra iluzia de calm. Liderii Hamas l-au informat pe Ismail Haniyeh, la acea vreme liderul grupării, despre „marele proiect”, codul sub care era planificat atacul devastator.

Aceste noi detalii subliniază complexitatea strategiei Hamas și cooperarea lor cu aliați din regiune pentru a destabiliza Israelul.