Arheologul român care a rescris istoria Americii

Publicat: 13 oct. 2024, 16:13, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Cariere , ? cititori
Arheologul român care a rescris istoria Americii
Foto: Ciprian Ardelean

Descoperirile arheologului român au determinat istoricii americani să își revizuiască teoriile referitoare la perioada când America a fost populată. El a împins începuturile până acum 30.000 de ani, față de „numai” 13.000, cum se considera până acum.

Descoperirile arheologului român Ciprian Ardelean în peștera Chiquihuite, din nordul Mexicului, au arătat că ocuparea Americii de Nord de către oameni datează de cel puțin 30.000 de ani și este, prin urmare, de două ori mai veche decât s-a estimat până acum.

Ciprian Ardelean s-a născut în 1976 la Arad și toată copilăria și-a petrecut-o în satul părintesc, la Măderat, la 40 km est de Arad, în mijlocul podgoriei, într-o familie de viticultori.

Am urmat școala generală din satul părintesc, până în 1990. Schimbarea de cicluri școlare pentru mine a coincis cu căderea vechilor regimuri în Europa și părea că porțile se deschid larg către alte țări și continente. Visam, și eu și fratele meu, să cutreierăm lumea și să locuim prin țări îndepărtate. Fratele meu — Adrian, cu patru ani mai mic — și-a urmat și el visele sale și, de câțiva ani buni, este CEO la filiala americană a unei mari firme germano-franceze. Acum stă în Texas, cu familia sa multilingvă, la câteva ore cu mașina de mine. Mergem regulat la Măderat la părinți”, povestește Ciprian.

După școala gimnazială, a intrat la liceul Dimitrie Țichindeal din Arad, secția filologie, apoi în 1994 a intrat la Facultatea de Istorie de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Era decis de la 14-15 ani să facă arheologie în America Latină. „Am aplicat din timp la masterul în arheologie la prestigioasa Școală Națională de Antropologie și Istorie (ENAH) în Mexico City și am fost acceptat. Am aplicat apoi și la primul pachet de burse oferit României de guvernul mexican în 1998, când eram aproape de a termina facultatea. în 2009 am fost acceptat la doctorat în Anglia, la Exeter, pentru care am primit o bursă specială tot de la statul mexican. Acum am deja 21 de ani în Mexic. Promisiunea pentru mine însumi era să stau până ce descopăr ceva extraordinar și important. A durat foarte mult să fac asta, două decade. Acum, cu ce s-a publicat în Nature, pot spune că am găsit ceea ce aveam plănuit pentru Mexic. E timpul să merg mai departe”, spune arheologul român.

Cercetările arheologului român, desfășurate timp de 10 ani în Peștera Chiquihuite din provincia mexicană Zacatecas, au adus probe privind prezența oamenilor pe continentul american mult mai devreme decât se știa până acum.