Parlamentarii – într-o continuă campanie electorală; Activitatea la „Casa Poporului” are loc doar două zile pe săptămână

Publicat: 13 oct. 2024, 16:33, de Vera Popa, în POLITICĂ , ? cititori
Parlamentarii – într-o continuă campanie electorală; Activitatea la „Casa Poporului” are loc doar două zile pe săptămână

Activitatea senatorilor şi deputaţilor, se desfăşoară, încă de la începutul noii sesiuni parlamentare, doar două zile pe săptămână, cu maxim două şedinţe de plen, cele de la comisii fiind extrem de puţine. Deşi pe programul de lucru figurează „activitate în comisii”, pe ordinea de zi de poate constata că majoritatea comisiilor au „studiu individual” sau activitate în teritoriu. Luni, la Camera Deputaţilor are loc o şedinţă a Biroului permanet şi una de plen, fără vot final, în ultimele două săptămâni majoritatea proiectelor având raport de respingere.

Marţi deputaţii se reunesc într-o şedinţă de vot final, care se termină până la orele prânzului, după care urmează „activitate în comisii”, la fel ca şi în zilele de miercuri şi joi. Şi la Senat activitatea este concentrată la început de săptămână, parlamentarii fiind ocupaţi cu şedinţele organizatorice de partid sau plecaţi în teritoriu în campanie electorală. Pe ansamblu, activitatea parlamentară s-a rezumat în această sesiune la declaraţii ale opoziţiei pe holuri şi la certuri în plen, în centrul acestora fiind de obicei parlamentarii de la AUR.

Proiectul referitor la pensiile militarilor, în aşteptare

În săptămâna care urmează, însă, senatorii şi deputaţii sunt aşteptaţi să dezbată şi să voteze proiecte importante pe final de mandat, unul dintre acestea fiind pensiile militarilor, care ar putea intra săptămâna viitoare în dezbaterea comisiilor de la Camera Deputaţilor. De asemenea, senatorii din Comisia de buget au pe ordinea de zi proiectul care prevede zero taxe la adeverinţe de venit pentru o anumită categorie de pensionari.

Este vorba despre proiectul PNL privind indexarea pensiilor militare în raport cu solda, proiect care ar putea intra în dezbatere începând chiar de săptămâna viitoare la Camera Deputaţilor, ca urmare a solicitării venite din partea iniţiatorilor. Alte două proiecte aflate în atenţia parlamentarilor prevăd limitarea la 10% a avansului acordat dezvoltatorilor imobiliari pentru cumpărarea unei locuinţe, revenit în atenţia publică în urma scandalului Nordis, sau interzicerea sălilor pentru jocurile de noroc în toate localităţile, nu doar în cele mici.

La Senat, Comisia de buget ar urma să decidă dacă taxele pentru adeverinţele de venit care atestă vechimea în muncă pentru recalculare ar putea fi eliminate pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Proiectul depus de PNL prevede, de asemenea, reducerea costurilor la jumătate pentru cei cu pensii între 3.000 şi 6.000 de lei.

Ciolacu: Nu avem nicio problemă cu proiectul PNL, dar noi avem nefăcut pe colţul mesei: Andronache reclamă că PSD s-a opus dezbaterii în procedură de urgenţă

Premierul Marcel Ciolacu susţine că „nu are nicio problemă” cu proiectul liberalilor privind pensiile militare şi că PSD l-ar vota. Ciolacu a avansat totuşi ideea că PSD poate veni cu un „proiect mult mai coerent şi nefăcut pe colţul mesei”.

„Noi avem un proiect. Noi proiectul l-am lucrat şi cu cei de la Ministerul Apărării şi cu cei de la Ministerul Muncii, cum este normal, şi cu anumiţi reprezentanţi de la Ministerul de Interne. Eu n-am nicio problemă nici cu proiectul care este acum depus de PNL. Dacă şi-l asumă, PSD va vota acel proiect. Eu spun că putem totuşi să venim cu un proiect mult mai coerent şi nefăcut pe colţul mesei, care să ţină cont de realităţi, respectiv să ţină cont şi să îi respectăm pe cei care au muncit şi au ieşit la pensie, dar totuşi să ţinem cont, în mod special, de cei activi, mai ales în contextul acestei crize de securitate”, a declarat zilele trecute preşedintele PSD.

Anterior, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a denunţat faptul că reprezentanţii PSD din Biroul permanent al Camerei Deputaţilor s-au opus dezbaterii în procedură de urgenţă a proiectului propus de liberali privind indexarea pensiilor militarilor în raport cu solda de grad.

„S-a încheiat şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor şi şedinţa Comitetului liderilor. Am avut pe ordinea de zi proiectul propus de Partidul Naţional Liberal referitor la modificarea pensiilor militare de stat în sensul actualizării acestora în mod permanent şi indexării în raport cu solda de grad. Spre surprinderea noastră, nu am fost sprijiniţi în aplicarea procedurii de urgenţă, adică dezbaterea în maxim o săptămână la Camera Deputaţilor a acestui proiect, de colegii noştri din Partidul Social Democrat. (…) Este total nepotrivit să votezi împotriva unui proiect pe motiv că este propus de Partidul Naţional Liberal”, a susţinut liderul deputaţilor liberali”, a declarat Andronache la începutul săptămânii.

„Eu cred că e doar o chestiune de orgoliu, cine, vezi Doamne, iniţiază primul un astfel de demers legislativ”, a adăugat liberalul.

Cel mai probabil, problema pensiilor militarilor va fi tranşată după alegerile parlamentare şi prezidenţiale.