Spaniolii nu mai au răbdare să aştepte criza sectorului imobiliar. Mărşăluiesc în Madrid şi Barcelona pentru preţuri şi chirii mai mici

Publicat: 13 oct. 2024, 21:02, de Ady Ivașcu, în Internațional , ? cititori
Spaniolii nu mai au răbdare să aştepte criza sectorului imobiliar. Mărşăluiesc în Madrid şi Barcelona pentru preţuri şi chirii mai mici
Mii de persoane au protestat duminică la Madrid pentru a cere locuințe mai accesibile

Mii de persoane au protestat duminică la Madrid pentru a cere locuințe mai accesibile, pe fondul furiei crescânde a spaniolilor care consideră că sunt excluși de pe piață.

Sub sloganul „Locuința este un drept, nu o afacere”, locuitorii au mărșăluit în capitala spaniolă pentru a cere prețuri mai mici la închirierea locuințelor și condiții de viață mai bune.

Douăsprezece mii de persoane au ieșit în stradă, potrivit guvernului spaniol

Spaniolii nu pot trăi în orașele lor. Ne forțează să plecăm din orașe. Guvernul trebuie să reglementeze prețurile, să reglementeze locuințele”, a declarat asistenta Blanca Prieto, în vârstă de 33 de ani.

În luna iulie, guvernul spaniol a anunțat o stopare a închirierilor pe termen scurt și sezoniere pentru vacanțe. Acesta intenționează să investigheze anunțurile de pe platforme precum Airbnb și Booking.com pentru a verifica dacă acestea au licențe.

Spania se străduiește să găsească un echilibru între promovarea turismului, un motor-cheie al economiei sale, și abordarea preocupărilor cetățenilor cu privire la chiriile ridicate și inaccesibile din cauza reorientării proprietarilor către chirii turistice mai profitabile.

Într-o manifestație separată desfășurată duminică în Barcelona împotriva cursei de yachting Cupa Americii, protestatarii au acuzat evenimentul sportiv internațional de creșterea prețurilor chiriilor și de aducerea mai multor turiști într-un oraș supraaglomerat.

Locuitorii din Insulele Canare și Malaga au organizat, de asemenea, proteste în acest an împotriva creșterii chiriilor pentru turiști.

Lucrătorii sezonieri din sectorul hotelier se chinuie să găsească cazare în aceste puncte fierbinți ale turismului, mulți recurgând la dormitul în rulote sau chiar în mașinile lor.

Citeşte şi: Cresc preţurile locuinţelor şi chiriile în Uniunea Europeană. Faţă de anul de criză 2010 preţurile s-au dublat în 9 state