Tactica perfidă prin care băncile comerciale recuperează creditele de la dezvoltatorii imobiliari cu probleme financiare

Publicat: 14 oct. 2024, 08:17, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Tactica perfidă prin care băncile comerciale recuperează creditele de la dezvoltatorii imobiliari cu probleme financiare
Tactica perfidă prin care băncile comerciale recuperează creditele de la dezvoltatorii imobiliari cu probleme financiare

Băncile comerciale din România se pare că nu au uitat o tactică perfidă pe care o utilizau înainte de criza din anii 2008-2009, pentru a recupera creditele acordate dezvoltatorilor imobiliari care intrau la un moment dat într-o situaţie financiară dificilă.

Ce fac băncile câ văd că nu mai pot recupera credite de zeci de milioane de euro de la dezvoltatori imobiliari cu probleme financiare

Să presupunem că dezvoltatorul imobiliar A şi-a propus să realizeze un ansamblu imobiliar cu blocuri de apartamente şi a împrumutat zeci de milioane de euro de la banca B, însă a intrat în probleme financiare şi banca are puţine şanse să mai vadă creditul rambursat.

Banca B îşi ia banii înapoi de la A utilizând o tactică perfidă: Dacă are de luat bani de la dezvoltatorul imobiliar, banca preferă să dea credite mult mai mici către persoane care cumpără apartamente în acel proiect imobiliar, venind cu oferte deosebit de tentante, la dobânzi scăzute.

Cumpărătorii C pun astfel bani în contul dezvoltatorului A, iar banca B îi ia de acolo. Dobânzile avantajoase închid astfel un cerc vicios şi un credit neperformant al dezvoltatorului A, banca B fiind marele câştigător.

Indiferent dacă proiectul imobiliar este finalizat sau nu, banca rămâne şi cu banii, şi cu proiectul imobiliar în starea în care a rămas, şi cu cumpărătorii apartamentelor buni de plată sau buni de executare silită, după caz.

Citeşte şi: Ratele și dobânzile creditelor ipotecare au scăzut la nivelul din 2019. Rata unui credit vechi va scădea cu 22,5% prin refinanţare

În prezent, dobânda de referinţă a BNR este de 6,5%, iar facilitatea de creditare Lombard este de 7,5%.

Pe de altă parte, în piaţă există multe bănci care oferă credite pentru cumpărarea de apartamente, cu dobânzi de 4,9-5%, sub dobânda de referinţă, cu dobândă fixă în primii 3 ani ai creditului.

Pe piaţa imobiliară există, de asemenea, şi o piaţă a promisiunilor de vânzare, în contextul în care preţurile au crescut continuu unii încearcă să vândă un pic mai târziu, după ce blocul ,,începe să iasă din pământ”.

Preţurile pe mp sunt mai ridicate în funcţie de stadiul proiectului imobiliar, de la un petic de cer şi poze într-un pliant la nivel de fundaţie, etaje deasupra solului sau ,,bloc la roşu”.

Citeşte şi: România se menține în topul statelor cu cele mai accesibile credite ipotecare din UE