Vaccinurile ar putea reduce utilizarea a 2,5 miliarde de doze de antibiotice anual
Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat săptămâna trecută, vaccinurile împotriva a 24 de agenți patogeni ar putea reduce numărul de antibiotice cu 22%, respectiv a 2,5 miliarde de doze în fiecare an, la nivel mondial. Un argument extrem de puternic, potrivit OMS, în lupta împotriva rezistenței antimicrobiene (RAM).
Potrivit OMS, peste 5 milioane de decese, în fiecare an, la nivel mondial, sunt asociate cu RAM, ceea ce face mai dificilă tratarea pacienților. Cauza sunt bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții care nu mai sunt sensibili la medicamentele antimicrobiene. „RAM este cauzată în principal de utilizarea abuzivă și suprautilizarea antimicrobienelor, în timp ce, foarte multe persoane din întreaga lume nu au acces la antimicrobiene esențiale”, notează OMS.
Pneumonie, tifoidă, malarie, tuberculoză…
Vaccinurile joacă un rol major: previn infecțiile și reduc utilizarea și abuzul de antibiotice. Mai mult , încetinesc apariția și răspândirea agenților patogeni rezistenți la antibiotice.
OMS se referă la vaccinuri care există deja, dar și la cele are sunt încă în curs de dezvoltare. „Vaccinurile utilizate deja împotriva pneumoniei pneumococice, Haemophilus influenzae de tip B (bacteria Hib, responsabilă de pneumonie și meningită) și tifoidei ar putea preveni până la 106.000 de decese asociate cu AMR în fiecare an”, notează OMS într-un comunicat de presă.
Utilizarea optimă a vaccinurilor existente ar putea economisi:
- 33 de milioane de doze de antibiotice pentru vaccinul împotriva Streptococcus pneumoniae (responsabil de multe boli: otite, pneumonie, meningită etc.);
- 45 de milioane de doze pentru vaccinul tifoidic;
- 25 de milioane de doze pentru vaccinul contra malariei.
În ceea ce privește vaccinurile în curs de dezvoltare, „543.000 de decese suplimentare asociate cu RAM ar putea fi evitate în fiecare an, atunci când noi vaccinuri împotriva tuberculozei (TB) și Klebsiella pneumoniae sunt dezvoltate și implementate la nivel global”. Astfel, vaccinurile TBC ar putea avea cel mai mare impact odată dezvoltate, economisind între 1,2 și 1,9 miliarde de doze de antibiotice.
Din punct de vedere financiar, OMS estimează o reducere cu 730 de miliarde de dolari a cheltuielilor spitalelor, în fiecare an, în urma unui nivel bun al vaccinării.
La ultima Adunare Generală a Națiunilor Unite, liderii au aprobat o reducere cu 10%, până în 2030, a numărului de decese asociate cu RAM, în fiecare an. Pentru a realiza acest lucru, „este necesară o abordare cuprinzătoare, centrată pe oameni, aplicată în toate sistemele de sănătate, pentru a preveni, diagnostica și trata infecțiile. Această abordare recunoaște vaccinarea ca o componentă centrală a prevenirii RAM și este deosebit de eficientă atunci când este combinată cu alte intervenții.”