Atenție! Bolile cardiace măresc riscul de demență

Publicat: 15 oct. 2024, 06:21, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Atenție! Bolile cardiace măresc riscul de demență

Potrivit mai multor studii, bolile cardiace frecvente – hipertensiune, boli coronariene – cresc riscul de demență, în special de boala Alzheimer.

„Demența este în mod obișnuit văzută ca o boală incurabilă și necruțătoare, care nu poate fi prevenită”, a declarat dr. Fernando Testai, profesor de neurologie și reabilitare la Universitatea din Illinois, Colegiul de Medicină din Chicago, într-un comunicat.

„Totuși, dovezile arată că adoptarea unui stil de viață sănătos, identificarea și eliminarea factorilor de risc vascular, precum și tratamentul pot ajuta la menținerea funcției normale a creierului și la reducerea poverii bolii Alzheimer și a altor demențe asociate”, explică dr. Testai, citat de CNN.

Aproape 130 de milioane de adulți din Statele Unite au o formă de boală cardiacă, potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA).  Adoptarea unui stil de viață sănătos pentru ar trebui să înceapă chiar înainte de a se naște un copil, subliniază dr. Andrew Freeman, director pentru prevenirea și sănătatea cardiovasculară la National Jewish Health din Denver.

Acest apel vine într-un moment când mulți americani, din ce în ce mai tineri, au o formă de boală cardiacă, spune dr. Freeman, care nu a fost implicat în elaborare declarației AHA.

Dr. Freeman se referă la modul de a trăi a multor americani: muncesc toată viața,  economisesc bani în așteptarea pensiei, care, adesea, vine cu atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale, demență. Adică, cu boli care, potrivit dr. Freeman, care ar putea fi evitate dacă s-ar modifica stilul de viață încă tinerețe.

Boala coronariană și hipertensiunea

Boala coronariană, care presupune acumularea de plăci de aterom pe artere, este principalul ucigaș la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Numărul deceselor provocate de boli coronariene a crescut de la 6,4 milioane în 2000 la 9,1 milioane în 2021, subliniază OMS.

Îngustarea arterelor, care apare în cazul bolilor coronariene și al hipertensiunii arteriale, poate reduce fluxul de sânge și poate provoca leziuni ale vaselor mici de sânge din creier, ducând la tulburări cognitive, avertizează AHA.

Apariția unei boli coronariene crește riscul de demență cu 27% în comparație cu persoanele fără boli de inimă, se arată în comunicatul AHA. Demența se poate instala la persoane cu vârste între 40 și 50 de ani, adesea fără simptome vizibile.

Atacuri de cord și insuficiență cardiacă

La aproximativ fiecare 40 de secunde, în Statele Unite, o persoană va avea un atac de cord, estimează AHA. După un atac de cord, până la 50% dintre persoanele care supraviețuiesc se confruntă cu alterarea funcției creierului, iar altele sunt marcate de puternice tulburări cognitive, se arată în comunicatul AHA.

Potrivit ultimelor dovezi, până la 81% dintre persoanele cu insuficiență cardiacă pot avea o formă de declin cognitiv, care le afectează memoria, limbajul sau capacitatea de a gândi și planifica.

”Rețeta ta magică”

Pentru a preveni sau a temporiza bolile cardiace, dr. Freeman recomandă efectuarea de controale periodice și respectarea tratamentelor prescrise. Dr. Freeman spune că stilul de viață echilibrat este cheia protejării sănătății inimii și, implicit, a creierului. Asta însemană somn odihnitor, adoptarea dietei mediateraneene și evitarea  preparatelor din carne roșie, a alimentelor ultrprocesate și băuturilor îndulcite. Un studiu recent arată că o dietă antiinflamatoare poate reduce cu 31%  riscul de demență. De asemenea, dr. Freeman mai recomandă ținerea sub control a stresului.  Nivelurile ridicate de cortizol – hormon al stresului – au fost asociate cu deteriorarea  unor zone importante ale creierului, constată un studiu din octombrie 2018. Dr. Freeman ne sfătuiește să rămânem conectați cu ceilalți și să adoptăm practici de relaxare, cum ar fi meditația și tehnicile de respirație profundă. Și încă o recomandare a dr. Freeman: exerciții fizice zilnice. În legătură cu beneficiile exercițiilor fizice, dr. Freeman citează un  studiu din 2022 care susține că persoanele care au mers într-un ritm alert de 112 pași pe minut, timp de 30 de minute, zilnic, și-au redus riscul de demență cu 62%.

Activitatea fizică este pur și simplu absolut magnifică”, spune dr. Freeman pentru CNN. „Dacă asociezi activitatea fizică cu o dietă bazată pe legume, elimini stresul, dormi suficient și ești conectat cu ceilalți,  ”Aceasta este rețeta ta magică. Este izvorul tinereții, dacă vrei”, concluzionează dr. Freeman.