Economia germană va rămâne în recesiune până la sfârșitul anului 2024

Publicat: 15 oct. 2024, 06:46, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Economia germană va rămâne în recesiune până la sfârșitul anului 2024

Bloomberg amintește că în 2023, Germania a devenit singura țară din G7 a cărei economie s-a contractat.

Economia germană este în recesiune și cel mai probabil va continua să se contracte până la sfârșitul anului 2024, transmite Bloomberg, care îl citează pe Eric-Jan van Harn, un analist la banca olandeză Rabobank.

„Nu există semne evidente ale unei schimbări [în tendința de scădere a economiei germane]. Cel mai probabil scenariu, în acest moment, rămâne acela că economia germană va atinge un punct de minim”, a spus expertul. Alți economiști chestionați de Bloomberg sunt de acord că economia germană se află într-o „recesiune moderată”. Potrivit estimărilor acestora, PIB-ul țării în trimestrul III al anului va scădea cu 0,1%, continuând tendința din trimestrul II. Agenția de știri notează că motivele previziunilor pesimiste au fost penuria de forță de muncă, lipsa aprovizionării cu resurse energetice rusești, reducerea costurilor de către cele mai mari companii din industria germană, precum și o scădere a cererii de exporturi din UE în China.

Germania este singura țară din G7 care a intrat în recesiune, în 2023

În acest context, agenția amintește că în 2023, Germania a devenit singura țară din G7 a cărei economie s-a contractat. Astfel, în 2023, scăderea economiei sale a fost de 0,3%. În același timp, pentru 2025, experții prevăd o ușoară creștere a PIB-ului Germaniei cu 0,8%.

Economia germană trece printr-o criză gravă. Anterior, principalele instituții economice din Germania și-au ajustat în scădere previziunile privind creșterea economică a țării în 2024. Potrivit acestora, PIB-ul Germaniei va scădea cu 0,1%. PIB-ul Germaniei în al doilea trimestru al anului 2024, ținând cont de ajustările de preț, sezoniere și calendaristice, a scăzut cu 0,1% față de primul trimestru din 2024.

Înainte de aceasta, Fondul Monetar Internațional și-a redus prognoza pentru creșterea economică germană în 2024 cu 0,3 puncte procentuale, la 0,2%.