China consideră că armata sa și a Federației Ruse ar trebui să apere interesele comune ale celor două țări

Publicat: 15 oct. 2024, 09:21, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
China consideră că armata sa și a Federației Ruse ar trebui să apere interesele comune ale celor două țări

Ministrul chinez al apărării, Dong Jun, a menționat că țările ar trebui să urmeze direcția stabilită de șefii celor două state și să aprofundeze cooperarea strategică.

Forțele armate din China și Federația Rusă trebuie să apere cu fermitate interesele comune ale celor două țări și să asigure în comun stabilitatea strategică în lume, a declarat ministrul chinez al apărării, Dong Jun, la o întâlnire cu omologul său rus, Andrei Belousov, în capitala Chinei.

Armatele Republicii Populare Chineze și ale Rusiei trebuie să urmeze direcția stabilită de șefii celor două state, să aprofundeze cooperarea strategică, să îmbunătățească calitatea și eficiența interacțiunii, să promoveze dezvoltarea constantă a relațiilor bilaterale inter-militare, să apere ferm interesele comune ale celor două țări și, mână în mână, asigură stabilitatea strategică globală”, sunt citate cuvintele Dong Jun pe WeChat.

China și Rusia colaborează din ce în ce mai mult în domeniul militar

Șeful Ministerului Apărării a amintit că în 2024 se vor împlini 75 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Rusia. El a subliniat că de-a lungul multor ani, prietenia Beijingului cu Moscova „a fost testată la limită”.

Sub conducerea puternică a președintelui chinez Xi Jinping și a președintelui rus Vladimir Putin, relațiile chino-ruse au atins cel mai înalt nivel din istorie”, a adăugat Dong Jun. Potrivit acestuia, nivelul ridicat de încredere reciprocă și profunzimea cooperării pragmatice dintre China și Rusia ar trebui considerate „un model de parteneriat pentru marile puteri”.

Înainte de întâlnire, miniștrii apărării din China și Rusia au trecut în revistă, în comun garda de onoare a Armatei Populare de Eliberare a Chinei.

Armata chineză a finalizat o serie de exerciții militare în jurul Taiwanului

Forțele armate ale Chinei au finalizat exercițiul cuprinzător Joint Sword 2024B în jurul insulei Taiwan, a anunțat Comandamentul de luptă din Zona de Est al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA), informează agenția rusă de știri TASS.

După cum este detaliat pe pagina WeChat a districtului militar, acest eveniment la scară largă a făcut posibilă „testarea cuprinzătoare” a abilităților personalului militar chinez de a conduce operațiuni de luptă integrate. După cum s-a menționat, trupele chineze sunt în mod constant într-o stare de pregătire sporită pentru luptă și vor continua antrenamentele și „vor provoca o înfrângere decisivă separatiștilor care susțin așa-numita independență a Taiwanului”.

Exercițiile PLA au avut loc pe 14 octombrie, devenind răspunsul Beijingului la discursul șefului administrației taiwaneze, Lai Qingde, din 10 octombrie. El a spus că insula își va apăra „suveranitatea națională”. Ca răspuns, reprezentantul oficial al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a amintit că Taiwanul face parte din China, insula nu era un stat suveran și nu va deveni niciodată unul.

Taiwanul este guvernat de propria sa administrație din 1949, când rămășițele forțelor Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) au fugit acolo după ce au fost înfrânte în războiul civil. Beijingul consideră Taiwan o regiune a RPC cu un statut special. Această poziție este susținută de majoritatea țărilor, inclusiv de Rusia.

Taiwanul a înregistrat apropierea a 17 nave militare chineze și 125 de avioane de insulă. De asemenea, a acuzat China de pătrunderea în apele sale teritoriale.