Zi nefastă la BVB. Cum a început, așa a și încheiat ziua. Indicii, prăbușiti în integralitate
Bursa de Valori București (BVB) a scăzut cu 0,8%, în prima zi a tranzacțiilor din această săptămână. Au înregistrat deprecieri acțiunile BRD SocGen (-2,1%), Digi (-1,7%) şi Aquila (-1,4%). Lichiditate de 92 milioane lei pe acţiuni, dintre care 33 milioane lei Hidroelectrica.
Îndicele de referinţă BET a scăzut cu 0,76%, până la 17.593,8 puncte, după o apreciere de 0,56% în şedinţa precedent, de vineri. Dinamica de la început de an a ajuns la 14,5%.
Aproape toate companiile din structura BET au înregistrat scăderi astăzi. Cele mai mari au fost consemnate de BRD SocGen (-2,1%), Digi Communications (-1,7%) şi Aquila Part Prod (-1,4%).
Lichiditatea celor două pieţe de acţiuni – segmentul principal şi AeRO – a însumat 93 de milioane de lei, peste media ultimelor luni şi cel mai ridicat nivel din data de 26 septembrie. Acţiunile Hidroelectrica au fost tranzacţionate pe un rulaj de 33 milioane lei, încheind ziua cu minus 0,5%.
Singura evoluție favorabilă a fost procesarea în sistemul BVB a obligaţiunilor celei mai recente ediţii Fidelis, în valoare record de 3,5 miliarde de lei. Titlurile vor fi listate în perioada următoare, în piață.
Rulajul a fost 92.099.483,23 lei (18.514.691,87 euro), la un volum de 39.015.198 de
cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în scădere cu 0,74 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era pe minus, cu 0,73 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era, de asemenea, în scădere cu 0,69 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era pe minus cu 0,53 la sută, iar indice bursier BET-EF era, de asemenea, în scădere cu 0,74 la sută.
Indicele BET-FI, al societăților de investiții financiare, era pe minus, cu 0,41 la sută.
Un raport de piață arată că Bursa de Valori Bucureşti a lansat, în cursul lunii septembrie a acestui an, procesul de recrutare a directorului general pentru un mandat de patru ani, începând cu data de 1 ianuarie 2025, conform unui anunţ de astăzi al operatorului pieţei noastre de capital.
Procesul de selecţie se adresează tuturor candidaţilor cu o reputaţie profesională solidă şi cu viziune privind creşterea sustenabilă a BVB, directorul general fiind responsabil de conducerea viziunii strategice a BVB, gestionarea operaţiunilor zilnice şi conducerea organizaţiei prin următoarea etapă de creştere şi dezvoltare, se mai meţionează în document.
„În procesul de recrutare derulat la nivelul BVB candidează şi Adrian Tănase, actualul director general al BVB”, mai anunţă operatorul pieţei noastre de capital.
Potrivit informării bursei, pentru asigurarea unui proces eficient şi a continuităţii strategice, BVB colaborează în acest demers cu Executive Search Amrop România, firmă de recrutare pentru poziţii de top management.
Consilul operatorului pieţei noastre de capital i-a prelungit până acum de trei ori mandatul de director general lui Adrian Tănase, de fiecare dată cu un an, obiectivul fiind operaţionalizarea Contrapărţii Centrale. Conform ultimelor declaraţii ale lui Tănase, CCP-ul va fi operaţional în partea de doua a anului viitor.
Din acţionariatul BVB fac parte SIF-uri, fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, societăţi de brokeraj şi persoane fizice.