Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European: Republica Moldova va beneficia de mai multe fonduri de preaderare

Publicat: 15 oct. 2024, 07:32, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European: Republica Moldova va beneficia de mai multe fonduri de preaderare
Creator: Mathieu CUGNOT Drepturi de autor: © European Union 2021 - Source : EP

Republica Moldova va primi tot mai multe fonduri de preaderare din partea Uniunii Europene, a anunțat Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, într-un interviu pentru TVR Moldova. Oficialul român a menționat că noi pachete de sprijin pentru Chișinău, care includ mecanisme de verificare a cheltuirii fondurilor și instrumente pentru contracararea propagandei ruse, vor fi anunțate în curând.

„Lucrăm la soluții suplimentare de finanțare pentru Republica Moldova”, a declarat Negrescu, care, în calitate de negociator-șef al Parlamentului European privind bugetul UE pentru 2024, a inclus sume adiționale sub formă de granturi pentru Moldova. Acestea vor acoperi diverse domenii, inclusiv sprijinirea societății civile, dezvoltarea economică și întărirea frontierelor externe.

Vicepreședintele Parlamentului European a subliniat importanța controlului riguros al gestionării fondurilor de preaderare, asigurând că filtrul aplicat statelor membre va fi utilizat și în cazul Moldovei. „Nu se va întâmpla mâine, dar investițiile vor aduce beneficii pe termen lung pentru economia țării”, a adăugat Negrescu.

În plus, Parlamentul European a adoptat recent o rezoluție pentru a sprijini Moldova în contracararea propagandei Moscovei în contextul electoral. Negrescu a explicat că UE a creat un dialog strâns cu rețelele sociale pentru a combate mesajele propagandistice finanțate din surse externe, un efort esențial pentru state mai mici precum Republica Moldova.

De asemenea, și la nivel internațional, există preocupări similare. Senatorul american Ben Cardin a trimis recent scrisori companiilor Google, Meta și Alphabet, citând dovezi privind eforturile Kremlinului de a răspândi dezinformare în Moldova. Rețeaua Telegram a blocat deja canale și chatbot-uri asociate oligarhului Ilan Șor, ca parte a acestei lupte împotriva propagandei.