Kim Jong Un intensifică tensiunile: Coreea de Nord distruge drumurile care o legau de Coreea de Sud

Publicat: 15 oct. 2024, 10:34, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Kim Jong Un intensifică tensiunile: Coreea de Nord distruge drumurile care o legau de Coreea de Sud

Coreea de Nord a ridicat tensiunile cu vecinul din sud la un nou nivel, după ce armata sa a detonat marți secțiuni ale drumurilor care legau odinioară cele două țări pentru comerțul transfrontalier, potrivit unui anunț oficial al Seulului. Armata sud-coreeană a publicat imagini cu exploziile, confirmând că drumurile Gyeongui și Donghae au fost distruse la nord de linia de demarcație militară, granița intercoreeană oficială.

Ca răspuns, forțele sud-coreene au tras focuri de armă pe propriul teritoriu, fără a oferi însă detalii suplimentare.

Acțiunea nord-coreeană vine la scurt timp după un avertisment emis pe 9 octombrie, când armata de la Phenian a anunțat că va distruge definitiv toate drumurile și căile ferate care leagă cele două țări, angajându-se să construiască „structuri defensive puternice” de-a lungul graniței. Acest gest subliniază politica tot mai dură a liderului nord-coreean, Kim Jong Un, față de Coreea de Sud, pe care a numit-o recent „principalul inamic” al țării sale.

Tensiunile dintre cele două state au escaladat constant, mai ales după venirea la putere a președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, în 2022. Liderul conservator este un susținător al unei politici ferme față de Nord și al unei alianțe militare mai strânse cu Statele Unite și Japonia. Cele trei națiuni desfășoară frecvent exerciții militare comune, percepute de Phenian drept pregătiri pentru o eventuală invazie.

În luna ianuarie a acestui an, Kim Jong Un a ordonat desființarea tuturor instituțiilor responsabile de relațiile cu Seulul și proiectele de reunificare a Peninsulei Coreene, amenințând că orice încălcare a teritoriului nord-coreean, „chiar și cu 0,001 milimetri”, va atrage un război.

În contextul deteriorării rapide a relațiilor, Kim a condus luni o reuniune a înalților oficiali militari nord-coreeni, stabilind măsuri pentru o „acțiune militară imediată”. Aceasta vine după plângeri legate de survolurile cu drone care au distribuit pliante propagandistice deasupra Phenianului, acțiuni despre care regimul de la Nord susține că sunt orchestrate de Seul. Phenianul a avertizat că orice viitor survol cu drone va fi considerat o „declarație de război”.