Fost agent al STASI condamnat pentru crimă comisă în urmă cu 50 de ani, lângă Zidul Berlinului
Mii de oameni au încercat să fugă din Berlinul de Est, trecând Zidul Berlinului în timpul Războiului Rece; unii dintre ei au murit.
În Germania, un fost ofițer al serviciului special Stasi din Germania de Est a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru uciderea în 1974, la Zidul Berlinului, a unui polonez care încerca să treacă în Germania de Vest, relatează Reuters .
Martin Manfred H., în vârstă de 80 de ani, a fost condamnat pentru crima din martie 1974 de la Berlin. La acel moment, cetățeanul polonez Czeslaw Kukuchka, în vârstă de 38 de ani, a încercat să-i forțeze pe oficialii ambasadei Poloniei din Berlinul de Est să-l lase să plece în Occident, amenințându-i cu un dispozitiv exploziv fals.
Lui Kukuchka i s-a permis inițial trecerea, fiind admis la punctul de trecere dintre Berlinul de Est și cel de Vest, unde însă a fost împușcat în spate de la mică distanță, în plină zi. În loc să fie dus la cel mai apropiat spital, Kukuchka a fost dus la spitalul închisorii Stasi, unde a sângerat până la moarte.
Luni, un tribunal german a constatat că inculpatul a acționat la ordinele superiorilor săi, dar că acțiunile sale nu erau justificate nici de legile Germaniei de Vest, nici de legile a ceea ce era atunci Germania de Est.
Potrivit instanței, inculpatului i s-a acordat o medalie pentru „dezarmarea” lui Kukuchka la câteva săptămâni după crimă.
Zidul Berlinului
Zidul Berlinului a fost un simbol al Războiului Rece și al divizării Germaniei după al Doilea Război Mondial. A fost construit în 1961 la inițiativa guvernelor sovietice și a RDG pentru a separa fizic Berlinul de Vest, care era controlat de Aliații Occidentali, de Berlinul de Est și restul Germaniei de Est. Unul dintre principalele motive pentru construcția sa era acela de a-i împiedica pe cetățenii RDG să evadeze în Vest, prin Berlinul de Vest.
În timpul existenței Zidului Berlinului, din 1961, până în 1989, aproximativ cinci mii de oameni au încercat să-l treacă. Diverse estimări sugerează că între 100 și 200 de persoane au murit încercând să-l traverseze, deși cifrele exacte rămân discutabile. În 1989, din cauza schimbărilor politice din Europa de Est și a presiunii populare în creștere, Zidul Berlinului a încetat să-și îndeplinească funcția de frontieră și a fost demontat treptat pe parcursul mai multor luni.
Zidul avea 155 km lungime și era protejat de câmpuri de mine, turnuri de veghe și grăniceri înarmați. Nu numai că a împărțit în jumătate zona urbană a Berlinului, dar a și înconjurat complet Berlinul de Vest, separându-l de mediul rural din jur, care aparținea RDG.