Dr.Simin Aysel Florescu: Avem constant cazuri de malarie

Publicat: 15 oct. 2024, 14:02, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dr.Simin Aysel Florescu: Avem constant cazuri de malarie

Avem constant cazuri de malarie, deoarece mulți călători refuză profilaxia, avertizează managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale ”Victor Babeș” din București, dr. Simin Aysel Florescu. În majoritatea lor sunt persoane care revin din Africa subsahariană ”acolo unde malaria este la ea a acasă”.

”Din păcate există mulţi călători care refuză să facă profilaxia pentru malarie. Se bazează pe faptul că au fost de mai multe ori şi nu au păţit nimic şi când până la urmă păţesc ceva şi ajung la noi, consideră că  nu are nicio importanţă. Am avut recent cazuri de oameni de genul acesta cu oameni veniţi din Africa, din Africa subsahariană, acolo unde malaria e la ea acasă. Şi mai ales din zonele intens turistice. Cazurile din Zanzibar au fost unele celebre şi pe la noi şi prin Danemarca unde erau ceilalţi turişti care au venit grup”, a declarat Simin Aysel Florescu, la Medika TV.

”Malarie de aeroport”

Dr. Aysel Florescu atrage atenția asupra o așa-zisă malarie de aeroport, transmisă de țânțari infectați. Este o posibilă explicație a unui recent caz de malarie din Paris, aflat în Spitalul ”Victor Babeș”.

”Recent am diagnosticat din Ruwanda. Din fericire nu pare să aibă decât malarie pacientul respectiv. Avem constant aceste cazuri. Lucrurile s-au schimbat atât de mult, avem un caz de malarie din Paris. E posibil să fie o malarie de aeroport aşa-zisă. E clar că în Franţa nu există o transmitere locală, dar sunt ţânţari veniţi cu avionul, infectaţi din Africa şi care zboară în jurul aeroportului, înţeapă pe cine găsesc pe o rază de 2-3km şi după aceea mor nefiind încă o transmitere locală. Dar acei ţânţari pot ajunge în bagajele cuiva şi să fe duşi la o distanţă mai mare, cum s-a întâmplat în cazul respectiv. Acest lucru deocamdată în bănuim”, a adăugat Simin Aysel Florescu.

Parazitul malariei este transmis prin înțepătura femelei țânțarului anofel.

Profilaxia cu medicamente antimalarice începe cu cel puţin o săptămână înaintea călătoriei şi se încheie la o săptămână după ce persoană s-a întors din zona endemică. Pe lângă medicamentele luate în scop profilactic, se recomandă respectarea măsurilor de protecție pentru a evita înțepăturile de țânțari.