Decizie în PSD: Interzis pe listele la parlamentare pentru candidații cu probleme penale

Publicat: 15 oct. 2024, 12:17, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Decizie în PSD: Interzis pe listele la parlamentare pentru candidații cu probleme penale

Conducerea centrală a Partidului Social Democrat (PSD) a decis, marți, în cadrul unei ședințe a Consiliului Politic Național (CPN), că persoanele cu probleme penale nu vor mai fi incluse pe listele partidului pentru alegerile parlamentare.

Decizia vizează eliminarea de pe liste a celor „trimise în judecată pentru fapte de corupție și fapte asimilate celor de corupție sau incompatibilități”, conform acelorași surse. Această măsură vine într-un efort de a spori credibilitatea partidului și de a evita ca persoane aflate sub anchetă să fie implicate în viitoarele campanii electorale.

Unul dintre primii politicieni afectați de această decizie este deputatul Adrian Chesnoiu, care a fost trimis în judecată în 2022 pentru instigare și abuz în serviciu. Acesta a anunțat deja că s-a retras de pe lista PSD Olt pentru alegerile parlamentare.

De asemenea, fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că renunță la candidatura pentru un nou mandat de senator. Bodog, trimis în judecată pentru fapte de corupție, a declarat că se va concentra pe cariera academică și profesională, ocupând funcția de decan al Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea și continuând activitatea sa de chirurg.

Această hotărâre a PSD reflectă presiunea tot mai mare asupra partidelor politice de a-și curăța rândurile și de a exclude candidații cu probleme penale, în contextul în care percepția publică față de corupție a devenit un subiect sensibil în rândul alegătorilor. Decizia va avea un impact major asupra componenței listei de candidați a PSD pentru alegerile parlamentare viitoare.