Avocat din Baroul Olt, sub control judiciar pentru dare de mită

Publicat: 15 oct. 2024, 12:26, de Vlad Stefan Orjan, în Justitie , ? cititori
Avocat din Baroul Olt, sub control judiciar pentru dare de mită

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile a unui avocat din cadrul Baroului Olt, acuzat de săvârșirea infracțiunii de dare de mită. Decizia a intrat în vigoare pe 14 octombrie 2024, după ce procurorii au obținut dovezi solide care susțin acuzațiile.

Potrivit anchetatorilor, la începutul lunii octombrie 2024, avocatul, în calitate de apărător al doi cetățeni moldoveni cercetați pentru contrabandă calificată de către polițiștii de la IPJ Dolj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, ar fi oferit mită în valoare de 5.000 de euro unui ofițer de poliție. Scopul mitei era schimbarea încadrării juridice a infracțiunii din contrabandă calificată, care este mai gravă, în contrabandă simplă, ce prevede pedepse mai blânde.

La data de 14 octombrie, organele de anchetă au realizat un flagrant delict, surprinzându-l pe avocat în momentul comiterii faptei. În timpul audierilor, avocatul a recunoscut integral infracțiunea.

Pe durata controlului judiciar, inculpatul are obligația de a se prezenta ori de câte ori este chemat la organele de urmărire penală, să nu părăsească țara și să nu comunice cu persoanele implicate în dosar. De asemenea, acesta nu mai poate exercita profesia de avocat pe durata măsurii. În cazul nerespectării acestor obligații, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau arestarea preventivă.

Ancheta a beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție și Brigăzii de Operațiuni Speciale Craiova. Procurorii subliniază că punerea în mișcare a acțiunii penale este doar o etapă preliminară și nu încalcă principiul prezumției de nevinovăție.