Tranzitul de gaze prin Ucraina: Bloomberg a anunțat două posibile opțiuni luate în considerare în UE

Publicat: 16 oct. 2024, 08:18, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Tranzitul de gaze prin Ucraina: Bloomberg a anunțat două posibile opțiuni luate în considerare în UE

Slovacia și Austria, principalii consumatori de gaz rusesc din UE, doresc ca acesta să continue să tranziteze Ucraina și după 31 decembrie 2024.

Miniștrii energiei din țările europene intenționează să discute despre importul de gaze naturale rusești pe fondul încetării tranzitului acestora prin Ucraina, începând cu 31 decembrie 2024. UE are în vedere două opțiuni posibile.

Bloomberg scrie că există negocieri în curs pentru înlocuirea fluxurilor de tranzit. Atât Kievul, cât și Moscova au declarat că sunt pregătite să găsească o soluție în care Azerbaidjanul să poată fi implicat. Decizia finală va fi luată cel mai probabil în ultimul moment sau chiar la începutul lui 2025.

Slovacia, care, împreună cu Austria, sunt principalii consumatori de gaz rusesc care tranzitează Ucraina, ar dori să folosească în continuare această rută.

Azerbaidjanul ar putea fi noul furnizor

O opțiune aflată în discuție este înlocuirea Rusiei cu Azerbaidjanul ca furnizor, dar detaliile despre cum ar funcționa acest lucru sunt neclare. Cu o cantitate limitată de livrări, exporturile din Azerbaidjan către Europa vor necesita schimburi cu Rusia, ceea ce face ca un astfel de acord să fie controversat din punct de vedere politic.

Într-o altă variantă, compania azeră SOCAR ar putea prelua rolul PJSC Gazprom și să vândă gaze către Europa, sau compania ar putea facilita tranzitul prin Ucraina.

Se observă că volumul de gaz ar trebui să fie de aproximativ 10-11 miliarde de metri cubi pentru a-l transporta fără probleme prin sistemul mare de conducte al Ucrainei. Un nivel mai scăzut înseamnă necesitatea de a pompa gaz suplimentar, făcând procesul neprofitabil.

Contractul de tranzit al gazelor dintre Ucraina și Federația Rusă expiră la sfârșitul acestui an. Premierul Denys Shmyhal a spus că Kievul nu intenţionează să discute cu Rusia o extindere a tranzitării.

Totodată, Germania a asigurat că nu este îngrijorată de decizia Kievului de a nu continua tranzitul gazelor rusești către Europa.

Pe de altă parte, Franța a cerut o mai bună identificare a companiilor care furnizează gaz rusesc în porturile Uniunii Europene pentru a opri creșterea livrărilor sale către țările UE, relatează Financial TimesAcesta a spus că Franța, împreună cu alte nouă țări, inclusiv Austria și Republica Cehă, au difuzat un document înaintea reuniunii miniștrilor UE pentru energie de marți, în care solicită Comisiei Europene să solicite furnizorilor de gaze naturale lichefiate rusești să se identifice în mod clar atunci când descarcă în UE. porturi și pentru a îmbunătăți transparența cu privire la volumele de import.

Contractul de tranzitare de gaze rusești prin Ucraina expiră la sfârșitul anului

Mass-media amintește că eforturile de reducere a fluxului de combustibil rusesc către UE au fost împiedicate de Ungaria, care a rezistat constant sancțiunilor și a încercat să extindă acordurile existente cu Gazprom. În același timp, gazele din Rusia intră în UE și prin Ucraina — în ciuda războiului — datorită unui contract care expiră la sfârșitul acestui an, a amintit un oficial european nenumit.

La rândul său, Sven Gigold, secretarul de stat al Germaniei pentru afaceri economice și acțiuni climatice, a declarat că este „alarmant” să se observe creșterea importurilor de combustibil rusești și că pentru reducerea importurilor rusești de toate tipurile de combustibil la zero, Comisia ar trebui să prezinte o „foaie de parcurs”.

„Îngrijorarea a venit după ce UE a făcut primul pas în iunie pentru a reduce GNL rusesc prin impunerea de sancțiuni asupra transbordării — reexportului de combustibil rusesc către țări terțe — din porturile UE.

Țările UE, inclusiv Țările de Jos, și-au exprimat îngrijorarea că interdicția a avut un efect secundar neintenționat sub formă de aprovizionare sporită către UE, deoarece acestea nu mai puteau fi reexportate în altă parte, chiar dacă interdicția intră oficial în vigoare abia în martie anul viitor”, se spune în articol.