China a creat o armată de 600.000 de spioni. Și operațiunile de informații ale Beijingului depășesc domeniul de aplicare al activităților KGB în timpul Războiului Rece.

După cum scrie The Wall Street Journal, operațiunile chineze sunt de altă natură – de la atacuri cibernetice la spionaj științific și industrial și nu se poate face fără mituirea politicienilor. Este de remarcat și faptul că serviciile speciale occidentale nu au resursele pentru a se opune rețelei chineze.

Potrivit informațiilor occidentale, China a „construit” acum o armată gigantică de spioni, iar lupta împotriva acestora este complicată de faptul că desfășoară operațiuni descentralizate, scrie WSJ. Astfel de operațiuni sunt efectuate de multe departamente și companii private. Metodele pe care le folosesc par nesistematice deoarece funcționează în mare măsură autonom.

Numărul hackerilor susținuți de China este imens

În același timp, numărul hackerilor susținuți de China, potrivit FBI, este de cel puțin 50 de ori mai mare decât numărul personalului cibernetic al agenției americane.

„Programul de hacking al Chinei depășește amploarea programelor similare ale tuturor celorlalte puteri majore combinate”, a declarat directorul FBI, Christopher Urey, la începutul anului.

O agenție europeană spune că până la 600.000 de persoane pot fi implicate în operațiunile de strângere de informații și de securitate ale Chinei.

Uniunea Europeană este îngrijorată de faptul că China poate folosi mașini de fabricație chinezească livrate pe piața europeană pentru spionaj. O mașină conectată la internet „poate înregistra totul acolo unde se află și, de asemenea, poate partaja acele date cu cei care au acces la date”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene pentru digitizare și concurență, comisarul Margret Vestager.

Anterior, mass-media a raportat că spionii ruși ar putea monitoriza pregătirea armatei ucrainene în Marea Britanie. Soldații au fost avertizați că dronele rusești ar putea zbura deasupra bazelor militare britanice pentru a obține informații despre trupele ucrainene.