Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al UE

Publicat: 15 oct. 2024, 22:29, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al UE
Foto: image.stirileprotv.ro

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat la ședința Comitetului Militar al Uniunii Europene, în formatul șefilor apărării, organizată în zilele de 14 și 15 octombrie, la Budapesta, în Ungaria.

Subiectele ședinței Comitetului Militar au vizat întărirea cooperării și coordonării acțiunilor în cadrul operațiilor navale, precum și în misiunile de asistență și instruire desfășurate de Uniunea Europeană. De asemenea, șefii Apărării au discutat despre progresele operaționale înregistrate de Capacitatea Militară de Dislocare Rapidă a Uniunii Europene (EU RDC).

 Generalul Gheorghiță Vlad a subliniat, în cadrul sesiunilor de lucru, că prezența cu personal și capabilități în toate operațiile și misiunile militare derulate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună va continua să reprezinte o linie de efort a Armatei României. „Apreciem angajamentele UE de menținere a stabilității Balcanilor de Vest. Contribuția deja relevantă a trupelor românești la EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina va cunoaște, în continuare, o creștere în consistență, începând de anul viitor, când vom asigura comanda operației. Pe linia realizării propriilor structuri operaționale ale UE, sprijinim prin contribuții suplimentare realizarea capacității operaționale complete a EU RDC”, a spus generalul Vlad.

 Totodată, pe tema asistenței militare acordate Ucrainei, șeful Apărării a propus, pentru sprijinirea statului vecin, creșterea cooperării dintre structurile angajate în misiunile Uniunii Europene și NATO. „Prin stabilirea unor formate de coordonare întrunite și implementarea unor inițiative comune de partajare a resurselor, statele membre ale UE și NATO pot asigura creșterea eficienței misiunilor și evitarea duplicării efortului de sprijin al Ucrainei”, a concluzionat șeful Statului Major al Apărării.

În marja reuniunii, generalul Gheorghiță Vlad a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Germania (generalul Carsten Breuer) și Bosnia și Herțegovina (generalul-locotenent Gojko Knežević). De asemenea, șeful Apărării a avut o întâlnire cu directorul Capacității de Planificare și Conducere Militară a Uniunii Europene, generalul-locotenent Michiel van der Laan.

Comitetul Militar al Uniunii Europene (EUMC), forumul în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună, este constituit din șefii Apărării din statele membre care, după armonizarea pozițiilor naționale, propun cursuri de acțiune pentru securitatea europeană. Președintele EUMC este generalul Robert Brieger (Austria), al cărui mandat se va încheia la finalul primului trimestru al anului 2025 și va fi preluat de generalul-locotenent Seán Clancy (Irlanda).