Soldații nord-coreeni vor lupta în „batalionul special Buriat” al Rusiei

Publicat: 15 oct. 2024, 22:41, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Război Ucraina , ? cititori
Soldații nord-coreeni vor lupta în „batalionul special Buriat” al Rusiei
Foto: cdn.i-scmp.com

Rușii formează „Batalionul special Buriat” pe baza Brigăzii 11 de asalt aerian a armatei ruse, care va include militari din Coreea de Nord, arată date ale Serviciului de informații al armatei ucrainene (GUR). Efectivul estimat al acestei formațiuni este de 3.000 de soldați, iar în prezent aceștia sunt dotați cu arme de calibru mic și muniție.

Batalionul ar putea fi implicat în misiuni de luptă în apropiere de Suja și Kursk”, sugerează informațiile.

La 8 octombrie, parlamentul nord-coreean a anunțat că ar putea trimite în curând trupele sale pe linia frontului din Ucraina pentru a-i ajuta pe ocupanții ruși. Ulterior, serviciile secrete ucrainene i-au raportat președintelui Volodimir Zelenski că RPDC s-a alăturat efectiv războiului împotriva Ucrainei.

Anterior, mass-media relatase că șase ofițeri nord-coreeni au fost uciși și alți trei au fost răniți într-un atac cu rachete asupra Donețkului.

Anul trecut, Direcția Principală de Informații a Ucrainei a raportat sosirea unui contingent limitat de militari din Coreea de Nord pe teritoriul ocupat temporar al Ucrainei, inclusiv unități de trupe geniști, indicând o cooperare activă între Rusia și Coreea de Nord.

Centrul pentru Rezistență Națională (CNR) a informat în septembrie 2023 că Rusia plănuia să aducă cetățeni nord-coreeni în teritoriile ocupate Donețk și Lugansk pentru lucrări în construcție. CNR a apreciat că nord-coreenii au fost invitați să asigure forță de muncă în aceste regiuni, întrucât războiul lui Putin în Ucraina a dus la un deficit de forță de muncă în toată Rusia și teritoriile ocupate.

Putin a prezentat Parlamentului Tratatul de parteneriat strategic cu Coreea de Nord. Președintele rus Vladimir Putin a înaintat luni, 14 octombrie, Dumei de Stat un proiect de lege pentru ratificarea unui acord de parteneriat strategic cuprinzător între Rusia și Coreea de Nord. Acest acord, care presupune un potențial sprijin militar, a fost făcut public prin baza de date a activității legislative a Dumei.

O prevedere cheie din acord, articolul 4, prevede că, dacă Rusia sau Coreea de Nord sunt atacate și intră în stare de război, cealaltă parte va oferi asistență militară și de altă natură folosind toate mijloacele disponibile, în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU și legile ambelor naţiuni.

Tratatul va intra în vigoare odată ce ambele țări îl vor ratifica. Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat acordul pe 19 iunie, în timpul vizitei lui Putin în Coreea de Nord.

Potrivit agenției de știri Yonhap din Coreea de Sud, clauza de asistență militară seamănă foarte mult cu o prevedere din Tratatul de prietenie și asistență reciprocă din 1961 dintre URSS și Coreea de Nord.

Surse occidentale susțin că Kim Jong Un a furnizat Rusiei milioane de obuze de artilerie pentru războiul cu Ucraina. În plus, geniști și personal militar nord-coreean ajută forțele ruse.