Ministrul Mircea Fechet anunță un nou record în recuperarea ambalajelor: 81% în septembrie

Publicat: 16 oct. 2024, 13:32, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Ministrul Mircea Fechet anunță un nou record în recuperarea ambalajelor: 81% în septembrie

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat că România a atins un nou record în recuperarea ambalajelor prin Sistemul Garanție-Returnare (SGR). Aproximativ 81% dintre ambalajele puse pe piață în luna septembrie au fost recuperate, o creștere față de 78% înregistrată în luna august.

„Ieri (marți, n.r.) ne-au venit cifrele lunii septembrie. Am reușit să recuperăm în luna septembrie 81% din ambalajele puse pe piață în acea lună. Am reușit să recuperăm în luna august 78% din ambalajele puse pe piață în acea lună și, probabil, vă întrebați ce legătură are asta cu mediul de afaceri și cu economia României. Am vizitat o fabrică la mine, în județul Bacău, care produce containere din panouri. Am aflat că unul dintre clienții principali ai acelei fabrici de panouri este un mare lanț de magazine care folosește acele containere pentru instalarea unor puncte de colectare automată a ambalajelor, acele RVM-uri, în parcarea supermarket-urilor, unde mergem și înapoiem ambalajele. Îmi povesteau administratorii acelui business cum au angajat mai mulți oameni și cum au crescut producția deoarece comenzile – numărul acelor containere ce urmau a fi livrate – este de ordinul sutelor. Vă mărturisesc că, în urmă cu patru ani, atunci când scriam primele rânduri din hotărârea de Guvern legată de Sistemul Garanție-Returnare, nici prin cap nu mi-a trecut că voi crea oportunități de business pentru firmele de containere din România”, a declarat ministrul Fechet.

Ministrul a subliniat, de asemenea, impactul pozitiv al SGR asupra locurilor de muncă, afirmând că fiecare centru de colectare a creat peste 120 de locuri de muncă.

„Am vizitat, în județul Alba, un producător de echipamente de colectare automată care îmi spunea că i-a crescut business-ul exponențial. A angajat încă 100 de oameni pe lângă cei 20 pe care îi avea, pentru că s-a dezvoltat o întreagă industrie – și producem în România o parte însemnată a echipamentelor pe care le folosim. La fiecare centru de sortare și de numărare, primul lucru pe care îl întreb este legat de numărul angajaților. Câte locuri de muncă ați făcut – și la niciun centru – și am deschis șapte până astăzi, nu sunt mai puțin de 120 de locuri de muncă nou înființate. Sunt 1.100 de șoferi în fiecare zi, pe străzi, pe drumurile naționale, care transportă acest material reciclabil,” a mai spus Fechet.

Ministrul a evidențiat și finanțările atrase de industria românească pentru a-și mări capacitatea de producție, menționând investiții în reciclarea PET-ului și sticlei.

„Discut de investiții în reciclarea PET-ului, în județul Alba, discutăm de afaceri în reciclarea sticlei, fie aici, lângă București, unde există o mare companie, fie în alte locuri din România. Ori de câte ori văd că acest material reciclabil rămâne în țară și nu-l mai exportăm, lucru care se întâmpla până nu demult, mă bucur,” a adăugat ministrul.

În plus, el a subliniat importanța colectorilor informali în cadrul sistemului de reciclare, menționând că aceștia contribuie la curățarea României și la susținerea gospodăriilor lor.

„Acestea sunt lucrurile despre care mi-am propus să discut astăzi, despre cum politicile de mediu pot fi transformate în oportunități pentru mediul de afaceri și, în niciun caz, în opreliști pentru business-ul românesc,” a concluzionat Fechet.