România îi spune „Stop!” Rusiei: Convenția fiscală, suspendată

Publicat: 16 oct. 2024, 13:58, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
România îi spune „Stop!” Rusiei: Convenția fiscală, suspendată

România suspendă în totalitate, de luni, 14 octombrie 2024, aplicarea prevederilor Convenției dintre Guvernul României şi Guvernul Federației Ruse pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit şi pe capital, semnată la Moscova, la 27 septembrie 1993. Decizia este în conformitate cu Memorandumul inițiat de Ministerul Finanțelor și aprobat în ședința de guvern din 14 august 2024 și comunicată prin Ordinul Ministerului Afacerilor Externe nr.2009/30.09.2024, publicat în Monitorul Oficial nr.1027/14.10.2024.

Suspendarea Convenției presupune încetarea aplicării de către România (atât ANAF, cât și contribuabili rezidenți români) a prevederilor tratatului fiscal bilateral, începând cu data comunicării acestei măsuri. Astfel, România nu va mai aplica regulile de alocare a dreptului de impozitare a veniturilor menționate în Convenție și nici limitarea impozitării prin reținere la sursă în cazul veniturilor pasive, așa cum a fost convenit prin tratat. Astfel, de la data suspendării Convenției nu se vor mai elibera certificate de atestate a impozitului plătit în România de rezidenții ruși conform Convenției și nici certificate de atestare a rezidenței fiscale rezidenților români.

România a luat măsura suspendării Convenției ca răspuns la acțiunea întreprinsă de Federația Rusă în cursul anului 2023, prin care partea rusă a suspendat parțial, din 08 august 2023 aplicarea prevederilor articolelor 5 – 23 și 25 din Convenție. Articolele suspendate de partea rusă sunt cele care stabilesc regulile de alocare a impozitării între cele două state cu privire la veniturile din proprietăți imobiliare, profiturile întreprinderii, veniturile provenite din transport internațional, dividende, dobânzi, redevențe, câștigurile de capital, veniturile provenite din exercitarea unei profesii independente, veniturile provenite din exercitarea unei profesii dependente, remunerațiile membrilor consiliului de administrație, veniturile obținute de artiști și sportivi, pensiile, remunerațiile plătite pentru exercitarea de funcții guvernamentale, plățile primite de studenți și practicanți, remunerațiile primite de profesori și cercetători, capital și alte venituri.

Articolele rămase nesuspendate ar fi practic inaplicabile având în vedere faptul că regulile de impozitare prevăzute de restul articolelor din Convenție sunt suspendate. Apare astfel fără obiect menținerea în vigoare a celorlalte prevederi ale Convenției, respectiv a articolelor care menționează contribuabilii, categoriile de impozite vizate, metode de eliminare a dublei impuneri sau la cele referitoare la procedura amiabilă și schimbul de informații, atât timp cât partea rusă nu aplică regulile de impozitare pentru tipurile de venituri reglementate de Convenție.

În acest context, partea română a întreprins demersurile de suspendare în totalitate a Convenției, până la data la care partea rusă va notifica reluarea aplicării Convenției în relație cu partea română.

Suspendarea convenției poate descuraja afacerile românești să colaboreze cu parteneri ruși

În concluzie, suspendarea Convenției pentru evitarea dublei impuneri între România și Federația Rusă marchează o etapă semnificativă în deteriorarea relațiilor comerciale dintre cele două țări, în contextul în care Rusia este percepută ca un stat agresor. Această măsură nu doar că limitează interacțiunile economice și financiare, dar și legitimizează poziția României pe scena internațională, reafirmând angajamentul față de valorile democratice și sprijinul pentru Ucraina.

Suspendarea convenției poate descuraja afacerile românești să colaboreze cu parteneri ruși, având în vedere riscurile politice și reputația negativă asociată. De asemenea, acest lucru ar putea încuraja companiile românești să-și îndrepte atenția către alte piețe, consolidând relațiile comerciale cu state care împărtășesc valori similare.

Pe de altă parte, firmele care depind de comerțul cu Rusia se pot confrunta cu provocări financiare și incertitudini pe termen lung. În acest context, măsura României reflectă nu doar o reacție la acțiunile Rusiei, ci și o oportunitate de a întări securitatea economică națională și de a promova o economie mai sustenabilă și diversificată.