Guvernul a aprobat dezvoltarea unei noi platforme informatice a activităților de transplant de organe

Publicat: 16 oct. 2024, 16:42, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Guvernul a aprobat dezvoltarea unei noi platforme informatice a activităților de transplant de organe

Guvernul a aprobat dezvoltarea unei noi platforme informatice, care să permită Registrului Național de Transplant să asigure trasabilitatea activităților de donare  și transplant de organe, potrivit recomandărilor europene, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

”Noul sistem informatic va permite introducerea permanentă de date referitoare la donatori şi actualizarea datelor pacienţilor aflaţi pe lista de aşteptare. Astfel, se facilitează decizia privind organele disponibile, se evidenţiază trasabilitatea organelor şi pacienţilor precum şi actualizarea şi generarea de date în timp real în toate unităţile sanitare în care se realizează activităţi sau proceduri din domeniul transplantului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

După introducerea în Registrul Naţional de Transplant a informaţiilor cu privire la disponibilitatea unui donator sau a unui organ, va fi posibilă o operaţiune automată de compatibilizare între respectivul organ şi pacienţii activi de pe lista de aşteptare., a explicat purtătorul de cuvânt.

De asemenea, se vor putea filtra listele de pacienți pentru care există compatibilitate cu organul disponibil în funcție de alte informații disponibile în profilul pacientului.

Totodată, sistemul informatic va include un modul de raportare care să permită configurarea unor rapoarte și statistici utile în activitatea Agenției Naționale de Transplant elaborate în baza informațiilor din bazele de date ale sistemului informatic.

Prin această hotărâre sunt stabilite reglementările privind colectarea şi prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul acestui Registru Naţional al Transplantului cu respectarea prevederilor europene şi naţionale relevante în domeniul protecţiei datelor”, a mai precizat Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

”E nevoie ca societatea românească să înțeleagă faptul că devenind donator de organe, o persoană aflată în moarte cerebrală, se pot salva până la opt vieți prin actul donării de organe și se pot îmbunătăți încă 100 de vieți prin donarea de țesuturi și celule. Transplantul de organe este un tratament curativ pentru miile de pacienți care figurează pe listele de așteptare, dar este direct dependent de sensibilitatea populației de a înțelege că fără donare acest tratament nu poate fi efectuat”, a afirmat recent dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT).