DIICOT a reținut trei bărbați pentru trafic de persoane. Îi exploatau prin muncă pe oamenii străzii

Publicat: 16 oct. 2024, 18:38, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
DIICOT a reținut trei bărbați pentru trafic de persoane. Îi exploatau prin muncă pe oamenii străzii
DIICOT a reținut trei bărbați pentru trafic de persoane. Îi exploatau prin muncă pe oamenii străzii

Un nou caz de exploatare prin muncă, ce urmează un tipar îngrijorător în România, a ieșit la iveală recent, implicând persoane vulnerabile care au fost racolate din gările din Brașov și București și transformate în sclavi la o fermă din Covasna. Procurorii DIICOT au reținut trei suspecți în acest dosar, acuzați de trafic de persoane, după ce au efectuat mai multe percheziții în județele Covasna și Brașov.

Conform autorităților, cei trei suspecți, cu vârste de 23, 38 și 47 de ani, au acționat între octombrie 2023 și octombrie 2024. Aceștia ar fi identificat și recrutat șase persoane aflate într-o stare de vulnerabilitate extremă, majoritatea fiind oameni ai străzii, din zonele gărilor din București și Brașov.

Suspecții au profitat de situația disperată a acestor persoane, promițându-le locuri de muncă, însă odată racolate, victimele au fost transportate la o fermă de animale unde au fost sechestrate și forțate să muncească în condiții inumane.

”Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorii de la Biroul Teritorial Covasna, împreună cu poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Covasna.

Au fost puse în aplicare, miercuri, 9 mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Covasna şi Braşov, într-un dosar de trafic de persoane în formă continuată”, se arată în comunicat, conform Observatornews.ro.

Anchetatorii au descoperit că persoanele exploatate erau constant terorizate și bătute pentru a li se impune ascultarea și pentru a le împiedica să fugă sau să ceară ajutor. Bătăile și amenințările constante făceau parte dintr-un mecanism bine pus la punct de suspecți pentru a menține controlul asupra victimelor.

Acțiunea procurorilor DIICOT a culminat cu punerea în aplicare a nouă mandate de percheziție domiciliară, coordonate de Biroul Teritorial Covasna și polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate din Covasna. Aceste percheziții au avut loc în cadrul unui dosar penal pentru trafic de persoane în formă continuată, ceea ce subliniază gravitatea și amploarea fenomenului.

Acest caz amintește de o situație similară din anul anterior, când DIICOT a arestat mai mulți suspecți din Prahova, care exploatau o persoană cu retard mental, forțând-o să lucreze la o fermă în condiții de sclavie. Astfel de cazuri evidențiază o metodă recurentă folosită de grupările de crimă organizată din România, care vizează persoanele vulnerabile, transformându-le în victime ale abuzurilor și exploatării prin muncă.