Guvernul aprobă alinierea României la directiva europeană ESAP

Publicat: 16 oct. 2024, 19:16, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Guvernul aprobă alinierea României la directiva europeană ESAP

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare.

Proiectul de lege introduce cerințe care aliniază legislația națională la Directiva europeană ESAP (European Single Access Point). Această Directivă vizează crearea unui punct unic de acces la nivel european pentru informațiile esențiale din diverse domenii economice și sociale, pentru a facilita deciziile informate ale investitorilor și a altor actori economici.

Proiectul prevede ca Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) să transmită platformei ESAP informațiile incluse în raportul anual de solvabilitate și situația financiară, publicate de societățile de asigurare și reasigurare. Astfel, platforma va permite un acces electronic simplificat la informațiile necesare pentru a sprijini o funcționare eficientă a pieței financiare, contribuind în același timp la creșterea vizibilității și dezvoltării companiilor de dimensiuni mici.

De asemenea, o parte importantă a acestui demers este legată de tranziția verde și de guvernanța socială. Informațiile despre durabilitate, riscurile de mediu, sociale și de guvernanță vor fi mai accesibile, astfel încât investitorii să poată lua decizii mai bine fundamentate, având în vedere criteriile de sustenabilitate.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.