Ce crede Nicolae Ciucă despre serviciul militar obligatoriu: Reintroducerea nu este o decizie ușoară

Publicat: 17 oct. 2024, 06:32, de Mariana Olteanu, în POLITICĂ , ? cititori
Ce crede Nicolae Ciucă despre serviciul militar obligatoriu: Reintroducerea nu este o decizie ușoară
sursa: facebook

Într-un interviu recent acordat emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”, Nicolae Ciucă, a abordat subiectul reintroducerii serviciului militar obligatoriu în România, un model pe care mai multe țări din regiune l-au adoptat în contextul tensiunilor internaționale. Ciucă, fost militar de carieră și veteran al războiului din Irak, a subliniat că o astfel de decizie este una complexă, care necesită o analiză amănunțită și un plan bine pus la punct.

„Armata avea altă configurație. Oamenii erau de alt profil la vremea respectivă.  Serviciul militar obligatoriu nu se compară cu cel de astăzi în care discutăm de militari profesioniști, nici programul nu mai e același în unitate”.

„Reintroducerea serviciului militar obligatoriu nu se poate face de pe o zi pe alta”, a declarat Nicolae Ciucă, adăugând că este nevoie de timp pentru a reface structurile militare și a adapta instruirea la noile cerințe. „Trebuie să facem totul cum se cuvine, pentru ca lucrurile să funcționeze corect.”

Serviciul militar obligatoriu a fost abolit în România în 2007, însă discuțiile privind reintroducerea sa au fost reluate începând din 2014, în urma anexării Crimeei de către Rusia și au devenit din ce în ce mai intense dar și odată cu invazia Ucrainei de către Kremlin în 2022.

Mai multe țări europene, inclusiv Suedia, Letonia și Serbia, au reintrodus recent serviciul militar obligatoriu din motive de securitate națională, iar alte state, cum ar fi Polonia și Franța, dezbat această posibilitate.