50% dintre tinerii din țara noastră vor să-și modifice aspectul fizic

Publicat: 17 oct. 2024, 09:20, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
50% dintre tinerii din țara noastră vor să-și modifice aspectul fizic

Conform un studiu, 50% dintre tinerii din țara noastră își doresc să-și schimbe aspectul fizic prin chirurgia estetică, influențați de social-media.

Studiul este realizat de Acnemy și vizează tinerii din generațiile Z și Aplha, care sunt interesați să atragă atenția asupra lor pe rețelele sociale. prin schimbarea aspectului fizic cu ajutorul chirurgiei estetice. Totuși, atât medicii cât și psihologii atrag atenția că aceste intervenții chirurgicale pot avea efecte nedorite și oricum ele nu pot fi o soluție pentru nemulțumirea legată de imaginea de sine.

Psihologii subliniază că dorința de a apela la operațiile estetice este influențată de mai mulți factori, printre care: media (și social media), emisiunile televizate care au ca temă operațiile estetice, aprecierea față de propriul corp, greutatea corporală, unele opinii răutăcioase, dar repetate din partea unor așa-ziși prieteni etc. Rețelele sociale, prezente constant în viața tinerilor, sunt un factor care poate să influențeze dorința de a atinge un anumit standard în frumusețe.

Potrivit acestui studiu, peste o treime dintre tineri consideră că aspectul tenului este sursa lor de neîncrdere atunci când se expun pe rețelele sociale, iar peste 70% își doresc să-și îmbunătățească aspectul  tenului. Peste 50% dintre tineri se confruntă cu acnee sau pete post-acneice, 63% din ei dorind să fie ajutați pentru a rezolva această problemă dermatologică.

Fetele sunt mai interesate de operații estetice pentru mărirea sânilor, modificarea nasului și a buzelor, în timp ce băieții doresc tratamente care să-i scape de coșuri și acnee.

Desigur, sunt și unele beneficii ale acestui tip de chirurgie. În cazul unei persoane cu un defect real, care îi afectează derularea activităților sociale sau relațiile cu cei din jur, operațiile estetice pot fi o soluție. Dar când la baza acestei decizii este un defect minim sau chiar imaginar, care este exgerat, putem fi în fața unei persoane care suferă de tulburarea dismorfică corporală și a recurge la operații estetice s-ar putea să îi facă mai mult rău. Respectiva persoană nu are nicio problemă din punct de vedere fizic. Dar are tendința de a-și găsi tot felul de defecte pe care intenționează să le corecteze urgent. Evident, medicii resping cererea și oferă argumente potrivit cărora tânărul să înțeleagă că operația nu este o soluție.

În aceste cazuri, tinerii ar trebui orientați mai întâi către un psiholog, care va decela motivul și modul cum poate fi soluționată problema lor, fără chirurgie.

Studiul a fost realizat în perioada iulie-septembrie 2024, pe un eșantion de 100 de persoane cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani. Medicii esteticieni confirmă  datele reieșite din acest studiu, subliniind că această dorință de schimbare, în unele cazuri, este chiar excesivă.