Scăderi bruște de temperatură în București: Avertisment ANM pentru perioada 17-20 octombrie

Publicat: 17 oct. 2024, 13:40, de Magda Marincovici, în METEO , ? cititori
Scăderi bruște de temperatură în București: Avertisment ANM pentru perioada 17-20 octombrie

În București, începând de joi seară, temperaturile scad brusc, conform ultimei prognoze emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Prognoza ANM vizează perioada 17-20 octombrie 2024. Temperatura va scădea începând de joi seara până duminică dimineața.

Între 17 și 2o octombrie, cerul va fi acoperit și vântul va sulfa moderat. Temperaturile maxime vor fi între 12 și 15 grade și cele minime de 2-3 grade, chiar mai scăzute până la 0 grade, în zona preorășenească.

Avertismentul și recomandările medicilor

Medicii atrag atenția că persoanele în vârstă, copiii și pacienți cu boli pulmonare și cardiace sunt afectați de schimbările bruște de temperatură.

”Printre efecte se numără constricția vaselor de sânge periferice, dar și stresul asupra sistemului cardiovascular. Diferențele mari de temperatură pot pune o presiune suplimentară asupra acestuia. Ceea ce se traduce în creșterea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace, putând fi periculos pentru persoanele cu afecțiuni cardiace preexistente. Totodată, respirația poate deveni mai dificilă, întrucât organismul nu se poate adapta atât de repede, iar persoanele cu afecțiuni respiratorii, precum astmul sau bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), pot experimenta simptome mai severe în astfel de condiții”, explică dr. Adra Trusculescu, medic prima pneumolog, la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara.

Pentru evitarea riscurilor legate de scăderea bruscă a temperaturii se recomandă: să purtăm haine adecvate ușoare și călduroase, să ne hidratăm cu ceaiuri calde, să avem o alimentație echilibrată, să respectăm medicația indicată de medic și, în caz de decompensare, consultarea medicului.