De ce Coreea de Nord ar putea intra în război împotriva Ucrainei. NYT a explicat motivele ascunse ale Phenianului

Publicat: 18 oct. 2024, 10:34, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
De ce Coreea de Nord ar putea intra în război împotriva Ucrainei. NYT a explicat motivele ascunse ale Phenianului

Coreei de Nord se pare că nu-i place să rateze ocazia de a lua parte la război și de a câștiga experiență, spune expertul militar Yang Uk de la Institutul Asan de Studii Politice din Seul.

De la sfârșitul războiului din Coreea, Coreea de Nord nu a mai participat la alte conflicte majore, dar a căutat sistematic oportunități de a vinde arme și de a oferi altă asistență militară țărilor prietene Phenianului. Și războiul din Ucraina nu a făcut excepție.

Potrivit The New York Times, Coreea de Nord a trimis piloți pentru a ajuta Vietnamul de Nord în timpul războiului din Vietnam. De asemenea, piloții săi au zburat pentru a ajuta Egiptul în timpul războiului de Yom Kippur din 1973, iar tehnicienii nord-coreeni de rachete și două unități militare mici au luptat alături de regimul Assad în timpul războiului din 2016 din Siria.

„A fost un tipar ca atunci când Coreea de Nord vinde arme țărilor beligerante, își trimite personalul acolo nu numai pentru a ajuta acele țări să folosească armele, ci de multe ori pentru a merge ei înșiși la război. Se pare că nu le place să rateze oportunitățile de a participa la război și câștigă experiență”, a subliniat Yan Uk, expert militar la Institutul Asan pentru Studii Politice din Seul.

Potrivit acestuia, dacă Phenianul trimite trupe terestre în Ucraina, acesta va fi „primul lor război major din ultimele decenii, o oportunitate pentru ofițerii lor de a obține o mostră despre modul în care se desfășoară războiul modern, inclusiv cu ajutorul dronelor”. Potrivit expertului, RPDC va studia modul în care cunoștințele dobândite în Ucraina pot fi aplicate în teatrul de război coreean.

Coreea de Nord va aduna date pentru a îmbunătăți eficacitatea rachetelor sale

Utilizarea de către Rusia a rachetelor balistice KN-23 fabricate în Coreea de Nord este, de asemenea, unul dintre aceste „experimente”. Yang Moo-jin, președintele Universității de Studii Nord-coreene din Seul, spune că, folosindu-le pe câmpul de luptă, Coreea de Nord va aduna date valoroase pentru a îmbunătăți eficacitatea rachetelor sale – „date pe care le poate folosi și pentru a vinde rachete către cumpărători străini”. În plus, aceste rachete ar putea deveni unul dintre principalele tipuri de arme pe care le vor folosi forțele lui Kim Jong-un dacă Phenianul va ataca Seulul.

Potrivit analiștilor din Coreea de Sud, „principala contribuție de personal” a Phenianului la războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar putea fi inginerii și consilierii în arme care vor ajuta armata rusă să opereze armele, să detecteze defectele și să colecteze date despre utilizarea acestora pe câmpul de luptă. În același timp, ei au remarcat că un număr considerabil de obuze și rachete de artilerie nord-coreeană s-au dovedit a fi defecte.

În același timp, unii analiști au îndoieli că în războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, Coreea de Nord va folosi un număr mare de trupe, în viitorul apropiat. Printre ei se numără și un politolog de la Universitatea Ihwa pentru Femei din Coreea de Sud Park Won-gon:

„O astfel de operațiune necesită o pregătire atentă de ambele părți, similară exercițiilor militare anuale conduse de Coreea de Sud și Statele Unite”.

Rolul RPDC în războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei

Coreea de Nord a furnizat Rusiei arme pentru războiul său împotriva Ucrainei de luni de zile. În special, acestea sunt rachete balistice KN-23, cu care Federația Rusă a tras în mod repetat asupra orașelor ucrainene. În plus, există un anumit contingent de ingineri nord-coreeni în teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Dar recent au existat zvonuri că Coreea de Nord ar putea trimite trupe în Rusia pentru a participa la război. Mass-media a relatat că Rusia a creat un „batalion Buryat” din soldații nord-coreeni. Și primii soldați nord-coreeni au scăpat deja. 18 militari din RPDC au evadat din pozițiile de la granița regiunilor Bryansk și Kursk din Rusia – la câțiva kilometri de granița cu Ucraina.