Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a acuzat Israelul că atacă sistemul ONU

Publicat: 18 oct. 2024, 06:16, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Șeful politicii externe al UE, Josep Borrell, a acuzat Israelul că atacă sistemul ONU
Josep Borrell spune ca Europa trebuie sa se pregateasca de razboi

Potrivit șefului diplomației UE, din cauza guvernului israelian, secretarul general Antonio Guterres este perceput ca un antisemit, iar UNRWA ca teroriști.

Autoritățile israeliene atacă sistemul ONU, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, la sosirea la summitul liderilor comunitari de la Bruxelles.

Borrell cere Israelului să nu-l mai atace pe Guterres

„ONU este atacată pe toate fronturile de către guvernul israelian: Secretarul general al ONU Antonio Guterres este perceput ca un antisemit, UNRWA este percepută ca un organism terorist, întregul sistem ONU este atacat”, a spus el.

Borrell și-a exprimat speranța că liderii celor 27 de țări UE vor lua în serios problema ONU și vor condamna atacurile Israelului. „Sper că summitul va condamna cu fermitate atacurile Israelului asupra personalului ONU. Sper că summitul va lua în serios problema ONU”, a spus el.

Pe 2 octombrie, autoritățile israeliene l-au declarat pe Guterres persona non grata, acuzându-l că sprijină Hamas, Hezbollah, Houthii yemeniți și Iranul. Câteva zile mai târziu, Comisia pentru Afaceri Externe și Securitate a Knesset-ului (parlamentul) israelian a aprobat un proiect de lege care interzice activitățile UNRWA în țară. Proiectul de lege a fost elaborat datorită informațiilor despre participarea angajaților agenției la un atac asupra Israelului lansat de susținătorii înarmați ai mișcării radicale Hamas la 7 octombrie 2023.

Partea israeliană a afirmat în mod repetat că mulți angajați UNRWA participă simultan la activitățile aripii militare a Hamas.

Bombardamente militare israeliene la sediul forțelor ONU din Ras al-Naqura

Pe 10 octombrie, Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) a raportat bombardamente militare israeliene la sediul său din punctul Ras al-Naqura, rănind doi soldați de menținere a păcii. Pe 11 octombrie, încă două Căști Albastre au fost rănite, iar pe 12 octombrie, un soldat de menținere a păcii a fost rănit de un glonț.

Israelul a dat vina în consumarea incidentului pe seama formațiunilor armate ale Hezbollah, care, potrivit părții israeliene, folosesc pe trupele de menținere a păcii „ca scuturi umane”.

Pe 13 octombrie, prim-ministrul statului evreiesc Benjamin Netanyahu a făcut un apel la secretarul general al ONU Antonio Guterres cerând retragerea imediată a forțelor de menținere a păcii UNIFIL din zona de luptă din zona de frontieră libaneză-israeliană.